Belföld

Vodkázó baráti társaság eshetett neki a Fidesz-székháznak

Hogy nem újkori Che Guevarák állnak a bíróság elé a Fidesz-székház megrongálása miatt, sejthető volt már a tárgyalás elején. Akkor, amikor a terem előtt a szüleik társaságában várakozó három tinédzserforma fiúról kiderült, ők a gyanúsítottak. Nem akartak nyilatkozni, mint ahogy a tárgyalóteremben is megtiltották, hogy kép készülhessen róluk.

A végig zavarban lévő fiatalokról kiderült, egy baráti társaság, a negyedik vádlottal pedig soha nem találkoztak a tárgyalásig.

Az ügy elsőrendű vádlottjával ekkor sem, hisz az el sem jött, kirendelt ügyvédje hónapok óta nem éri el.

Fidesz-székház per
Kép: Kaufmann Balázs, 24.hu

Tüntettek, romboltak

2014. október 26-án, vasárnap, miután a kormány belengette az internetadóként elhíresült díj bevezetését, egy spontán szerveződött, több tízezres tömeg vonult utcára. A József nádor térről a Hősök teréig haladó tömeg egy része a bejelentett tüntetés végeztével a közeli Lendvay utcába, a Fidesz székházához vonult, ahol néhányan elektronikai eszközöket, köztük billentyűzeteket, képernyőket kezdtek dobálni az épület felé, egy társaság pedig betört a kerítésen, kisebb (a párt szerint milliós) károkat okozva az épületben.

A helyszínen rendőrök, készenlétisek és a TEK emberei is kinnvoltak, akik a már lecsillapodott embereket igazoltatták. Hat embert elfogtak, ebből ötöt “csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdasággal” gyanúsítottak meg, még decemberben. (A tüntetés után őrizetbe vett, majd néhány nappal később szabadon engedett hatodik ember Rózsa Milán aktivista volt, aki november 6-án elhunyt.) Az ügy első tárgyalási napját tartották szerdán.

_MG_9803

A távol maradt elsőrendű vádlottról annyit tudni, amennyit az ügyről korábban Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondott: a tatabányai férfi az, aki betörte az épület ablakát.

Letöltendő börtönbüntetést is kaphat, mert ellene folyik egy másik büntetőeljárás.

Abban az ügyben közösség tagja elleni erőszakkal vádolja a Fővárosi Főügyészség. A Pesti Központi Kerületi Bíróságra benyújtott vádirat szerint a férfi tavaly rátámadt a melegfelvonulás résztvevőire.

A másodrendű vádlottról is kiderült, nem biztos, hogy a netadó ötlete miatt háborodott fel. A szintén az anyjával érkező férfi az egyetlen, aki beismerő vallomást tett.

Azt mondta, részegen, véletlenül csöppent a tömegbe. Úgy emlékszik, amikor meglátta az erkélyen lengő uniós zászlót, elindult azért, de másra nem emlékezett.

A vodkásüveg rejtélye

A harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak első- és másodéves egyetemisták. Vannak köztük volt osztálytársak, de mindhárman a műszaki egyetemről ismerik egymást (bár kettejük ezóta iskolát váltott).

Nekik egy vodkásüveg miatt kell felelniük.

Az ügyészség szerint a másodrendű vádlott dobta meg egy vodkás üveggel a Lendvay utcai épületet, “két társa segítségével”.

A tárgyalás további részében nekik kellett beszámolni arról, hogyan járt kézről kézre a rejtélyes vodkás üveg, amelyet készségesen meg is tettek. Így hangzott el vallomásként az is, hogy

“nem kívántam már a szeszt, átadtam hát Antalnak”.

A fiatalok azt is elmondták, hogy nem is mentek be a Lendvay utcába, az eseményeket a Dózsa György útról nézték végig.

“A csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság” miatt az ügyész négyükre felfüggesztett börtönbüntetést kért, míg az elsőrendű vádlott korábbi esete miatt nem tudni, megússza-e a szabadságvesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik