Belföld

A TEK vezetője a megdobált pártszékháznál

Mit keresett Hajdu János a Fidesz-székházban a netadó elleni tüntetés után? - kérdezi a Népszabadság. 

A Terrorelhárítási Központ megerősítette a Népszabadságnak, hogy a szervezet vezetője, Hajdu János is jelen volt a Fidesz székházánál, amikor a tüntetés után megdobálták az épületet. Csak annyit közöltek, hogy a főigazgató „szolgálati feladatait teljesítette”.

A hatályos szabályozás szerint a TEK feladata az ország terrorfenyegetettségének elemzése és értékelése, valamint a terrorcselekmények megelőzését és elhárítását végző szervek koordinálása. Feladatai lehetnek fontos állami rendezvények, védett személyek és objektumok biztosítása kapcsán és fegyveres bűnözők elfogásában. A Fidesz-székház azonban nem védett létesítmény és az sem valószínű, hogy a támadás idején védett személy tartózkodott volna bent.

A lap emlékeztet, hogy miután a Fidesz-székházat elektronikai hulladékokkal dobálták meg, többek ellen csoportos garázdaság gyanúja miatt eljárás indult. A tettesek hitelt érdemlő azonosítása azonban nem egyszerű, mert a Népszabadság információi szerint a székházban talált tárgyakon nem túlzottan igyekeztek ujjlenyomatot vagy a lehetséges elkövetőkre utaló jeleket találni. A bedobott mobiltelefonok tulajdonosainak azonosítására tesznek ugyan kísérletet, de sok jelentősége nincs annak, ha kiderül, hogy évekkel ezelőtt ki vásárolta a készüléket – írja a lap.

Az épületben egyébként az elektronikai hulladékokkal nem tudtak túl nagy kárt okozni, mivel a tüntetők a Nemzetgazdasági Minisztériumtól jellemzően csak kisebb, könnyebb tárgyakat, egereket, routereket, mobiltelefonokat, kisebb számítógépalkatrészeket hurcoltak magukkal a Lendvay utcáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik