Belföld

Sok a por és az ózon, szmogriadó lesz

Szmogriadó (Array)
Szmogriadó (Array)
Tarlós István azt üzente, elfogyott a levegője, ha még egyszer ezt üzeni, a kocsinkat le kell tenni. Az anticiklon a saras, még csak tájékoztatási fokozat van érvényben.

Elrendelte a fővárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegő magas ózonszintje miatt Tarlós István főpolgármester – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szerda hajnalban.

Szűcs Somlyó Mária közölte, a szálló por szennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán jelentős javulás nem várható.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbének meghaladását jelenti, aminek rövid idejű hatása
veszélyt jelent a lakosság egyes érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az idősekra és a krónikus betegekre – tette hozzá.

A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozók kerüljék a jelentős forgalom által érintett tereket, útszakaszokat – írja az MTI.

Az Időkép légszennyezettségi térképe alapján az országban sok más helyen meghaladja a szálló por koncentrációja az egészséges szintet. Budapest mellett kiemelten rossz a helyzet Pécsen, Szegeden, Vácon, Sarródon, Mosonmagyaróváron, Győrben és Debrecenben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik