Belföld

Nem szüntetik meg a fővárosi szmogriadót

A budapesti levegő ózonszintje magas, és az időjárás sem változott jelentősen, így továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása.

A főpolgármesteri hivatal szerint a fővárosi levegő ózonszintje a nappali órákban jellemzően az egészségügyi határérték fölött volt az elmúlt napokban. A délutáni órákban általában a főváros öt-hat mérőpontján “a tájékoztatási küszöbértéket megközelítő szintek alakultak ki”, vasárnap a XV. kerületi mérőponton három egymást követő órában, kedden a XXII. kerületi mérőponton egy órára újra meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket az ózonszint.

Megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) ózonkoncentráció esetén elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermekek, idősek, betegek) főleg 12 és 18 óra között lehetőleg ne legyenek a szabadban és ne szellőztessenek.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát azért kellett elrendelni múlt csütörtökön, mert a fővárosi levegő ózonszintje Budapest négy mérőpontján legalább három egymás utáni órában meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik