Belföld

A kormányzati negyednek kiszemelt placcra költözhet a Nagycirkusz

sződligeti gyerekek a nagycirkuszban (fővárosi nagycirkusz, sződliget, gyerekprogram, )
sződligeti gyerekek a nagycirkuszban (fővárosi nagycirkusz, sződliget, gyerekprogram, )
Le van rohadva a Fővárosi Nagycirkusz városligeti épülete, új helyszínben gondolkodnak. A legvalószínűbb a Nyugati pályaudvar melletti terület, ahova Gyurcsányék még kormányzati negyedet álmodtak.

Akár a korábbi kormányzati negyed helyén is felépülhet a Fővárosi Nagycirkusz új épülete, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) szakemberei az elmúlt napokban tartottak helyszíni szemlét a területen.

“Az új épületnek olyan helyszínt szeretnénk találni, amely forgalmas helyen van, közforgalmi szempontból a leendő épület jól látható legyen, a terület megfelelő méretű, vagyis lakókocsik, kamionok befogadására egyaránt alkalmas, otthont tud adni az artistaképző iskolának, a modern, a klasszikus és az alternatív cirkuszművészeti csoportoknak, de az építkezéshez nem kell fákat kivágni, zöldterületet megbontani és ahol a lakókörnyezetet sem zavarja a cirkusz működése” – összegezte az ideális helyszín ismérveit Fekete Péter, a MACIVA igazgatója az MTI-nek.

Jó megközelítés, csak néhány lakóház

Mint mondta, a területen megfelelő mennyiségű tér áll rendelkezésre, hátulról, a Ferdinánd híd felől jól megközelíthető kamionokkal, szerinte nincsen lakóövezet a környezetében (csak Terézváros egy része), vannak olyan, jelenleg üres épületegységek, amikben jól el lehet helyezni irodákat vagy kiszolgáló épületegységet. “Ezek alapján ez a terület akár alkalmas is lehet egy leendő cirkusz befogadására” – jelentette ki Fekete Péter.

Bár a miniszteri biztosként is tevékenykedő Fekete Péter szerint a tradíciók miatt a cirkusz legideálisabb helyszíne a Városliget környezete lenne, mégis minden lehetőséget meg kell vizsgálni, hogy a legideálisabb helyszínt megtalálhassák. “Kiszivárgott, hogy mi nagyon örültünk volna a Dürer Kert területének, de tudomásul vettük, hogy az magánkézben van és ha a tulajdonosnak más elképzelései vannak, nem kívánja eladni erre a célra a területet, akkor keresünk más megfelelő helyszínt” – tette hozzá.

A Hungária-gyűrűn kívülre?

A lehetséges elképzelések között felmerült még az állatkertnek a Hungária körút és a Kacsóh Pongrác úti felüljáró közötti sarka, valamint több Hungária körúton kívüli terület is, de Fekete szerint eddig mind közül a legjobbnak eddig a Podmaniczky utcai helyszín tűnik. “Bár nincs rajtunk nyomás, de nagyon bízom benne, hogy a helyszínt még idén megtaláljuk” – mondta az igazgató, kiemelve, hogy a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi épülete meglehetősen leromlott állapotban van, de a tervezett költözés miatt költeni már nem akarnak rá.

Ember és idomított állat

Fekete arról is beszélt, hogy hétfőn este rendezték meg negyedszer az ARTista Café következő programját, amin az állatok és emberek viszonyát vizsgálták. Az igazgató szerint a cirkusznak tradicionálisan részét képezik az állatszámok, azonban vannak, akik szerint az állatok természetével ellentétes, hogy “kunsztokat végezzenek”.

A beszélgetésen állatkert-igazgatók, állatidomárok, vakvezető kutyával élő civilek beszélgettek arról, hogy hol van a határa annak, ameddig az állatot bizonyos feladtok inspirálják, meddig jó ez nekik, és mikor kell közbelépni az embernek. Fekete beszélt arról a tervről, hogy kezdeményezni fogják egy előadóművészeti állatvédő liga vagy kerekasztal létrehozását, aminek tagjai felülvizsgálhatnák az aggályos helyzeteket egy cirkuszi állat tartásával vagy sorsával kapcsolatban – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik