Belföld

Végleges: két múzeumot kihúztak a Liget-projektből

Úgy tűnik, a Városliget – tervezőasztalon legalábbis – elnyerte végső formáját. A kormány több tervezett elemet visszavont, míg másokat bevett a projektbe, ami így összességében bővült – mondta el a 7/24-nek Baán László, a Liget Budapest Projekt kormánybiztosa.

Részleteket a héten várható hivatalos közlés előtt nem árult el, de annyit mégis, hogy két „kockaépület” a Dózsa György út mentén végül mégsem épül meg. Ezek elettek volna a fotó és az építészeti múzeum. Úgy tudni, korábban a két épület terve Orbán Viktor és L. Simon László tetszését sem nyerte el, de Baán szerint sorsuk nem személyes döntésen múlt.

A főváros azért nem marad fotós és építészeti múzeum nélkül, de ezek nem most és nem a Városligetben fognak felépülni. A kormánybiztos elmondta még: a végső verzió szerint az eredetinél kevesebb múzeum, és több „más intézmény” fog megvalósulni. A Néprajzi Múzeum az Ötvenhatosok terén, de új helyen épül meg, helyén az egykor ott állt Fővárosi Városligeti Színházat építik vissza.

A Millennium óta legnagyobb szabású városrendezés költségvetése is véglegesnek látszik: 200 milliárd forint. A beruházás első üteme 2018 tavaszára, második üteme 2019 nyarára készül el

Ajánlott videó

Olvasói sztorik