Belföld

Ne legyél áldozat! – közvélemény-kutatás (x)

24.hu
24.hu

2015. 11. 02. 16:13

A Humán Infó Dél-Dunántúli Régió Alapítvány projektjének keretei között zajlott kutatás célja az volt, hogy felmérje a kaposvári lakosság tájékozottsági szintjét az áldozatvédelemmel kapcsolatban, valamint feltérképezze a véleményüket ennek hatékonysága és szükségessége felől. A kérdőív összeállítása során fontos szempont volt az is, hogy a lakosság mennyire ismeri az áldozatsegítéssel foglalkozó szervezeteket, intézményeket, mennyire tartja fontosnak az ilyen jellegű szolgáltatásokat.

Két közvélemény kutatás zajlott 1000 fős reprezentatív minta alapján; a projekt első szakaszában felmért adatok változásának mérése a projekt zárása előtt történt, mely a projekt céljainak teljesülését vizsgálta.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a projektnek köszönhetően nőtt azok száma, akik ismerik a Somogy Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya Igazságügyi Osztályának áldozatvédelmi tevékenységét. A programok révén szélesebb körben ismertté váltak is, mind a diákok, mind a lakosság körét tekintve a civil szervezetek, az áldozatvédelmi szervezetek, és tágabb képet kaptak az áldozattá válás megelőzéséről is.

A projekt időtartama alatt a kaposváriak biztonságérzete javult; válaszaikban a prevenció, a személyre szabott segítségnyújtás, a pszichológiai támogatást nyújtó intézményi háttér fejlesztésének fontosságát hangsúlyozták.

Az első kutatás során a válaszadók 30%-a (fiataloknál 45%-a) mondta, hogy párkapcsolati konfliktus esetén az áldozat is felelős az elszenvedett erőszakért. A második kutatás során ugyanennél a kérdésnél szignifikáns mértékben csökkentek a százalékok.

Az adatok elemzéséből született eredmények alapján elmondható, hogy a projekt elérte a tervezett célokat, a lebonyolítás során megvalósított programok és az azokon szerzett tapasztalatok megfelelő kiindulópontjai lesznek a jövőben tervezett és megvalósítani kívánt hasonló projekteknek. Szemléletformálásra az áldozatsegítés és áldozatvédelem tekintetében a jövőben is szükség van még.

A tanulmányok teljes terjedelmükben elérhetőek a honlapunkon.

További információ:

Humán Infó Dél-Dunántúli Régió Alapítvány (HID Alapítvány)
7400 Kaposvár, Béke u. 47.
82/511-634
hidalapitvany2003@gmail.com
www.kosskinalunk.hu
TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0003

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.