Belföld

Hat vádlott csaknem 3500 sértettnek ígért olcsó hitelt

piramisjáték (pj)
piramisjáték (pj)
Üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádlottak 2012 júliusától idén februárig – e célra létrehozott gazdasági társaságok révén – látszólag kedvezményes hitelt ígértek a hirdetésekre jelentkező ügyfeleknek, valójában fogyasztói csoportokba léptették be őket. A vádlottak kezdetben egy budapesti VI. kerületi, később egy VIII. kerületi irodaházban folytatták tevékenységüket, amit országos és vidéki újságokban is hirdettek.

A hirdetések megtévesztőek voltak, szövegük azt sugallta, hogy azonnal készpénzt folyósítanak még a nehéz anyagi helyzetben lévőknek is. A hirdetések alapján megjelent sértetteknek az üzletkötők megtévesztő tájékoztatást adtak, abban a hiszemben hagyták őket, hogy a szerződés követő hónapban hitelt folyósítanak nekik. Az ügyfelek fizettek regisztrációs és megbízási díjat, első havi törlesztést, de hitelt nem kaptak.

A szerződésben vállalt hitelnyújtás a vádlottaknak nem is állt szándékában, valódi céljuk kizárólag a sértettek által befizetett pénzösszegek jogtalan megszerzése volt, ténylegesen a fogyasztói csoportokat sem működtették. Az ügyészség a vádlottak ellen – más bűncselekmények mellett – nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat. A vádlottakat egy évtől hét és fél évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik