Belföld

Folyamatosan megalázták, gyötörték és verték az óvodás kisfiút a zalai családban

Az irreális elvárásokat támasztó élettársak „sajátos nevelési módszerekkel” sanyargatták a gyereket, kegyetlen büntetéseket kapott és folyamatosan lehülyézték. A kisfiú rettegésben élt.

Kiskorú veszélyeztetése és testi sértés bűntette miatt emeltek vádat egy  zalai pár ellen, akik rendszeresen megalázták a nő kisfiát és magas elvárásaikkal terror alatt tartották őt, emellett rendszeresen verték is.  Az ügyészség szerint a szülők – pontosabban az anya és élettársa – súlyosan veszélyeztették a gyermek pszichés és érzelmi fejlődését.

Verték, pofozták, megtépték, éheztették

A kisfiú háromévesen, 2007-ben kezdett óvodába járni. Otthon már ekkor piszkálni kezdték, nem vették figyelembe „életkori sajátosságait”, önállóságot követeltek tőle. Állandóan elégedetlenek voltak a teljesítményével, ilyenkor megverték, felpofozták, illetve megtépték a haját. Egyszer azért is bántották, mert a gyerek nem tudott válaszolni az óvodával kapcsolatos kérdéseikre, például, hogy mi volt az ebéd, vagy mit tanultak aznap.  Nevelőapja szerint mindez „csak a gyermek makacsságának megtörése érdekében történt”.

Rendszeres előfordult az is, hogy a kisfiú büntetésből nem kapott enni, nem játszhatott, nem mehetett levegőre, vagy sarokba kellett állnia. Játékai, könyvei egyáltalán nem voltak.

Éjszakánként bepisilt és dadogni kezdett

Otthon folyamatosan alulértékelték, „hülyézték”, vele kapcsolatban csak kudarcokról beszéltek. A túlzott szigor okozta stressz miatt álmában bepisilt és dadogni kezdett.  Emiatt is megszégyenítették, a nedves ruhában kellett maradnia, neki kellett áthúznia az ágyát és kimosni a huzatot.

Az óvodai jelzések ellenére a helyzet nem javult,  sőt, inkább súlyosodott, és a kisfiú az iskolában is nyugtalan és zaklatott volt, szorongott, pedig úgy tekintett a helyre, mind egyfajta menedékre. A szülők ezekben az években is hasonló szigorral bántak vele, a családgondozóval való kapcsolatuk felszínes volt, a telefonokat nem vették fel, a családlátogatási időpontokat vagy lemondták, vagy a gondozót nem engedték be a lakásba, és az anya a pszichológus segítségét sem vette igénybe. A gyermek iskolai munkája iránt nem érdeklődtek, szülői értekezleten, fogadóórán, iskolai ünnepségeken nem jártak.

Az apjához került

A kisfiú a nyári szünidőket az apjánál töltötte, ahonnan nem akart hazamenni. Végül a gyámhivatal 2013 decemberében védelembe vette őt, a bíróság pedig a másik szülőnél helyezte el a gyereket – derült ki a Zala Megyei Főügyészség csütörtöki tájékoztatásából.

A pár hamarosan bíróság elé áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik