Belföld
hajlektalan(960x640).jpg (Array)

Bővítik télre a hajléktalanszállók kapacitását

24.hu
24.hu

2015. 10. 29. 10:50

Ami jó hír, hogy a kormány meghosszabbította a hajléktalanokon segítő szervezetek finanszírozását, ami rossz, hogy csak Budapesten még mindig él 10-12 ezer fedél nélküli.
Korábban a témában:

Vasárnap kezdődik a hajléktalanok téli ellátása, a rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre. Éves szinten átlagosan 9500 hely van a hajléktalanszállókon az országban, ezt az idén télen 1500-zal bővítik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI megkeresésére.

Az országban 83 utcai szolgálat is működik, amik az “elsődleges védelmi vonalat” jelentik, továbbá a nappali melegedőkben 7500 férőhely áll rendelkezésre. A kormány évente mintegy 8,3 milliárd forintot fordít hajléktalanellátásra, a melegedők és szállásnyújtó férőhelyek – átmeneti szállás és éjjeli menedékhely – finanszírozására. A téli időszak megnövekedett feladatainak ellátására a tavalyi évhez hasonlóan további 372 millió forintra pályázhattak az ellátó szervezetek.

Jövő év végéig finanszíroznak

Mint írták, a kormány 2016. december 31-ig meghosszabbítja a jelenleg működő 83 utcai szolgálat finanszírozását. Ezeket pályázati rendszerben finanszírozzák, erre 540 millió forintot fordítanak. Az utcai szolgálatok mellett fontos feladatot látnak el a diszpécserközpontok, amik folyamatos ügyeletben információt gyűjtenek és szolgáltatnak az utcán lévőkről, valamint figyelik a szállók és melegedők kihasználtságát.

Az Emmi közölte: a kormány hajléktalanokat érintő tervei és intézkedései “messze túlmutatnak” az alapvető létfeltételek biztosításán. Kiemelt törekvés, hogy minden hajléktalan ember kapjon lehetőséget a szolgáltatások igénybevételére, és senki ne kényszerüljön arra, hogy közterületen éjszakázzon. A hajléktalan emberek kb. fele a fővárosban, a többiek jellemzően a megyei jogú városokban élnek. Budapesten 10-12 ezer embert érint a hajléktalanság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.