Közélet
Pope Francis delivers his speech to faithfuls from the window of his apartment during his Sunday Angelus prayer in St. Peter's Square at the Vatican on September 13, 2015.   AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Ferenc pápa meglátogatott egy hajléktalanszállót

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 16. 12:10

Az egyházfő csütörtök este kereste fel az október 7-én férfiak számára nyitott éjszakai menhelyet. A szálláson éppen akkor ott tartózkodó harminc férfit Ferenc pápa egyenként köszöntötte, és röviden elbeszélgetett velük.

A vatikáni beszámoló szerint a szálló lakói örömmel és meghatódva fogadták Ferenc pápát, aki körbe is járta a hajléktalanszállás termeit. A pápát többek között Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás kísérte, a szállást fenntartó nővérek, valamint önkéntesek.

A Vatikántól gyalog pár percre levő szálláshelyet Ferenc pápa akaratából hozták létre. Este hét órától reggel nyolc óráig tart nyitva és 34 férfit tud befogadni. Az ingatlan a jezsuita rend tulajdona, korábban ugyanitt utazási iroda működött. A menhely kialakítását és ennek működési költségeit a pápai alamizsnahivatal fizeti. A hivatal bevétele a pápai áldásokból származik, és azt a mindenkori egyházfő tetszése szerint használhatja fel. Ferenc pápa megválasztása óta az alamizsnahivatal bevételét a rászorulók segítésére fordítja.

A menhely vendégei vacsorát és reggelit is kapnak. Ellátásukat Teréz anya nővérei biztosítják, akik a Szent Péter tér szomszédságában már egy másik, 50 férőhelyes szállást is fenntartanak fedél nélküli nők számára. Utóbbit 1988-ban II. János Pál nyitotta meg. Ferenc pápa kezdeményezésére idén februártól a Róma utcáin élő olasz és külföldi hajléktalanokat ingyenes zuhanyzók és szintén ingyenes borbély- és fodrászszolgálat is várja a Szent Péter tér oldalában kialakított tisztálkodási ponton.

Konrad Krajewski pápai címerrel díszített hálózsákokat is osztott a római hajléktalanok között, valamint ők kapják meg a Vatikáni Múzeumban felejtett esernyőket is.

Ferenc pápa 2013 márciusi megválasztása óta a pápai főalamizsnás több alkalommal tömegközlekedési menetjegyeket, telefonkártyákat és készpénzt is osztott a római pályaudvarokon éjszakázó hajléktalanok között. A Vatikán adatai szerint az alamizsnahivatal 2014-ben 1,5 millió eurót (négyszáz millió forintot) fordított a rászorulók segítésére.

Márciusban 150 hajléktalan ingyenes látogatáson vett részt a Vatikáni Múzeumban, ahol a Sixtus-kápolnában Ferenc pápa várta őket. Májusban a vatikáni audienciateremben jótékonysági koncertet rendeztek, és a koncert vendégei a pápa akaratából római hajléktalanok voltak.

Ferenc pápa december 8-án megnyitja az irgalmasságnak szentelt szentévet a Szent Péter bazilika szent kapujának kitárásával. Ezt követően december 18-án a pápa ellátogat a római Termini vasútállomás melletti menhelyre, ahol megnyitja a jelképesen a szeretetnek szentelt szent kaput.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.