Belföld

Tömegszerencsétlenséget okozhattak volna a hamis fékalkatrészek

Volán-telephelyeken bukkantak a pénzügyőrök a hamisított árura.

Autóbuszokhoz használt, hamisított fékalkatrészeket találtak több Volán-társaságnál is a pénzügyőrök – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán.

A hatóság emberei egy győri alkatrészraktárban tartottak ellenőrzést, ahol 26 darab, Wabco védjeggyel ellátott légszárító patront találtak. Megállapították róluk, hogy hamisítványok és kiderült, hogy a vizsgált cég soproni telephelyén és alkatrészüzletében is van a termékből. Már értékesített hamis termékek csomagolását is megtalálták, a cég ügyvezetője viszont azt mondta: nem tudta, hogy azok nem eredetiek. Ellenőrizték a cég számítógépeit is, melyeken összesen 21 hamis autódiagnosztikai szoftvert találtak mintegy 6,5 millió forint értékben.

A győri fogás nyomán a NAV több megyében is ellenőrzést tartott, összesen 1214 hamis légszárító patront foglaltak le különböző Volán telephelyeken és az ellenőrzött cég gyöngyösi telepén. A hamis fékalkatrészek akár közúti szerencsétlenséget is okozhattak volna.

A Wabco már négy évvel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy hamisítják termékeit, a hamisítványok gyenge minősége pedig komoly veszélyeket rejt magában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik