Belföld

Megölte apját testvére ballagása után a járdánházi fiú – 12 év börtönt kapott

A fiatal egy baseballütővel ölte meg alvó szülőjét. Első fokon még fegyházbüntetésre ítélték.

Jogerős döntést hozott a Debreceni Ítélőtábla kedden annak a fiatalnak az ügyében, aki 2013 júniusában, testvére ballagása után megölte apját. Tizenkét év börtönbüntetéssel sújtották. Első fokon a Miskolci Törvényszék járt el és idén májusban mondott ítéletet: a támadó akkor is ugyanennyit kapott, szintén emberölésért, csak az akkori döntés szerint büntetését fegyházban kellett volna töltenie. Azért került másodfokra az ügy, mert a fiatal és védője enyhítésért fellebbezett.

Nem kötődött szüleihez

A vádlott – a gyilkosság idején alig 18 éves fiú – nem igazán kötődött apjához és anyjához.  A szülők kapcsolata már évekkel korábban megromlott, különköltöztek, és a zűrös családi viszonyok miatt sokat veszekedtek. A férfi gyakran bántalmazta is feleségét.

Többször nekiesett feleségének a ballagás után

2013 júniusában ünnepelték a későbbi támadó testvérének a ballagását. Amikor a vendégek egy része már távozott, az ittas állapotban lévő anya táncolt valakivel, és meg akarta csókolni. Ezt látta – ugyancsak részeg – férje, és pofon vágta az asszonyt, majd test szerte ütlegelni kezdte. A bántalmazásnak gyerekük, a későbbi támadó vetett véget és bevitte anyját az egyik szobába. A szülők később megint veszekedni kezdtek, a férfi ezúttal is rátámadt a nőre, aki fiát hívta segítségül. Még ekkor sem ért véget a perpatvar, nem sokkal később újabb vita robbant ki köztük. A fiú ismét szétválasztotta őket, majd mindenki lefeküdt aludni.

Apja aludt, amikor rátámadt

Miután elaludtak, a fiú magához vett egy baseballütőt, és rátámadt alvó apjára: a koponyáját és hátát ütötte meg. A férfi a helyszínen meghalt.

Fegyház helyett börtön

Az ítélőtábla azért döntött úgy, hogy fegyház helyett börtönbe küldi a fiatalt, mert a vádlott fiatal felnőttnek számít, és a támadásban apja magatartása is közrejátszott. A fiú legkorábban büntetése kétharmad részének kitöltése után szabadulhat feltételesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik