Belföld

Hatmilliót bukott a két romagyilkos

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2015. 10. 02. 15:26

Levelet kapnak helyette. Kitehetik az ablakba.
Korábban a témában:

Még júniusban írtunk egy bírósági ügyről, melynek tárgya, hogy a 2008-2009-es romagyilkosságok első- és másodrendű vádlottja összesen hatmillió forintra perel egy könyvkiadót, egyebek mellett azért, mert nyolc (8) példányban eladott elektronikus kötetében gyilkosnak nevezte őket a szerző.

Az előzmény alább.

K. Árpád, valamint fivére, a romagyilkossági ügy második számú vádlottja, K. István tavaly citálta bíróságra személyiségi jogainak vélt megsértése miatt Kereszty Andrást, miután a Kereszty tulajdonában lévő Arand Kft. kiadta a Kácsor Zsolt jegyezte Nem leszek áldozat című e-könyvet. K. Árpád és K. István azt sérelmezte, hogy a könyv véleményük szerint gyilkosnak mutatja be őket, holott erre nemhogy a mű megírása idején, de még júniusban sem volt jogerős bírósági ítélet. (Nem jogerős viszont van: tényleges életfogytiglani.)

Kereszty András
Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor

K. Árpád és K. István állítja, a könyv megjelenése súlyosan sértette társadalmi megítélésüket. K. Árpád azt is rossz néven vette, hogy a kötet az ő szeretőjeként utalt egy Nyafi becenevű nőre; a 2009 óta előzetesét töltő felperes szerint ez “rosszat tett” a házasságának. K. Árpád és K. István három-hárommillió forintot követelt az Arand Kft.-től, praktikusan Kereszty Andrástól.

Tegnap délután a Budapest Környéki Bíróság ítéletet hirdetett, melyben megállapította, hogy a kiadó a másodrendű felperes esetében hibát követett el azzal, hogy őt már a gyilkosságsorozat előtt büntetett előéletűnek minősítette.

Az ítélet kötelezi alperest, hogy K. Istvántól magánlevélben kérjen bocsánatot. A bíróság K. Istvánt feljogosítja, hogy a magánlevelet nyilvánosságra hozza. Ezt meghaladóan a bíróság a keresetet elutasította.

Fellebbezésnek tizenöt napon belül helye van.

Kereszty András, a Hónap Könyve kiadója a tárgyalás után az MTI-nek azt nyilatkozta: “Az ítélet reális, valóban hiba történt a könyv egyetlen nyomtatott példányának megjelenésekor. Kiss Istvántól már az egyik tárgyaláson elnézést is kértem ezért. Ezentúl azonban egészen valószínűtlennek tartom azt, hogy a bíróság a demokrácia nevében kénytelen foglalkozni egy olyan üggyel, melyben bizonyítottan rasszista tömeggyilkosok kifogásolnak egy riportkönyvet, melyben rasszista tömeggyilkosoknak nevezik őket.”

Ha valaki nem emlékezne a romagyilkosságokra

K. Árpád, K. István és társuk, P. Zsolt a vád szerint 2008-2009-ben kilenc helyszínen támadtak meg cigányok lakta házat, hat embert, köztük egy gyereket gyilkoltak meg, negyedik társuk, Cs. István a két utolsó attakban vett részt sofőrként. K. Árpádot, K. István és P. Zsoltot az elsőfokú bíróság 2013 augusztusában tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte, Cs. István 13 év fegyházat kapott. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla idén májusban helybenhagyta a verdiktet. A negyedrendű ítélete jogerőre is emelkedett, a többieké azért nem, mert náluk a másodfok az addigi bűnlajstromhoz hozzávette a személyes szabadság megsértése bűncselekményt, arra hivatkozva, hogy a brigád a vád szerint a legelső, fegyverszerző támadás során megkötözött egy vadászt és a családját. E mellékszálnak tudható be, hogy a K.-testvérek és P. Zsolt ítélete nem jogerős, harmadfokon valamikor ősszel kerül a Kúria elé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.