Belföld

Fegyházba küldené az ügyész Portik Tamást

portik tamás (portik tamás, tek, maffia, )
portik tamás (portik tamás, tek, maffia, )
A megismételt elsőfokú eljárás perbeszédében is azt mondta az ügyész, világos, hogy Portik Tamás ölette meg Prisztás Józsefet anno, ezért fegyházat kért rá. A gyilkos és a bűnsegéd is szorulhat.

Fegyházbüntetést kért a vádlottakra az ügyész a Prisztás-gyilkosság megismételt elsőfokú perén pénteken a Fővárosi Törvényszéken. Perbeszédében azt mondta, a bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Portik Tamás elsőrendű vádlott volt a felbujtója és a másodrendű vádlott, H. István volt a tettese a Prisztás József sérelmére elkövetett emberölésnek. A harmadrendű vádlott, F. Ferenc bűnsegéd volt – tette hozzá.

Az ügyész felbujtóként, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés elkövetése miatt kérte szabadságvesztés kiszabását Portikra. A per az ügyvédek perbeszédeivel folytatódik jövő pénteken.

Első fokon 11 év volt

A Fővárosi Törvényszék tavaly februárban kihirdetett elsőfokú ítéletében felbujtóként elkövetett emberölés miatt 11 év fegyházra ítélte Portikot Prisztásnak, a budapesti éjszakai élet másik, akkoriban meghatározó alakjának az 1996-os megölésében.

A vád szerint Portik és Prisztás elszámolási vitába keveredett, ez vezetett a gyilkossághoz. A másodrendű vádlott, aki a vád szerint fejbe lőtte Prisztást, 10 évet kapott. A harmadrendű vádlottat, aki a vád szerint a helyszínre csalta az áldozatot, bizonyítottság hiányában felmentették.

Új eljárás kell

Az ügy fellebbezés után került a Fővárosi Ítélőtáblához, ahol tavaly októberben hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasították a törvényszéket. Egy jogegységi határozat szerint ha valaki két vagy több emberölést követ el, akkor az függetlenül az időponttól és az elhatározástól több ember sérelmére elkövetett emberölésnek minősül, és ilyenkor együtt kell elbírálni ezeket. Márpedig Portik ellen szeptemberben vádat emeltek az Aranykéz utcai robbantás ügyében, felbujtóként, előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés miatt.

Az ítélőtábla határozata miatt a Legfőbb Ügyészség a Kúriához fordult, és arra hivatkozott, hogy az ügyek egyesítésének csak akkor van helye, ha a tettes azonos. A Kúria azonban – formai okok miatt – nem foglalkozott az ügyészség beadványával és elutasította. Az ügy így visszakerült a Fővárosi Törvényszékre, ahol március 6-án tartották az ügyben a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalását.

A bíró akkor közölte, a bíróságnak nincs oka és kötelezettsége az ügyet egyesíteni a robbantás ügyével. Mint akkor elhangzott, Portik felbujtóként szerepel mindkét ügyben, ami önmagában nem indokolja az ügyek összevonását, ráadásul a robbantás ügyében Jozef Rohácot vádolják az elkövetéssel, a Prisztás-ügyben pedig H. Istvánt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik