Belföld

Saját magán teszteli a BKV az e-jegyet

A Népszabadság információi szerint a német Scheidt & Bachmann építi ki 91 millió euróért, 38 hónap a határidő, ez 2014 októberétől ketyeg. Nyáron befejezték a tervezést, ősszel indul a tesztüzem, de a lap szerint ennek még semmi jele.

Úgy tudni, a dolgozókat nem értesítették az ingyenes bérletüket felváltó chipkártyákról, pedig év végén állítólag a nyugdíjasok is kapnának elektronikus bérletet. A jövő év közepére kellene elkészíteni a jegyek, bérletek értékesítésére alkalmas webfelületet, valamint a járművekre kerülő, több mint tízezer érvényesítő készüléket.

Jövő őszre cserélik a papírt plasztikra, addigra kellene 60 metró- és HÉV-állomáson csaknem 800 beléptetőkaput felállítani, amelyek egy ideig még csak jeleznék, ha valaki bliccel, 2017 őszétől viszont már be is csapódnának az érvényes jegy, bérlet nélkül utazók előtt.

A bérlethez csak fényképes vagy anonim plasztikkártya kell majd, ehhez másfél millió megszemélyesített, illetve 9 millió eldobható chipkártyát hoznak Budapestre. Az első kártyát minden budapesti ingyen kapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik