A következő élő közvetítés része Magyarország forgalommal szemben száguld az autópályán - percről percre

Szipogva hallgatta az ítéletet az első kiutasított menekült

A bíró szerint egy kerítésnél egyértelműbben nem lehet kifejezni, hogy nem lehet átlépni a határt.

Szerdán délután tartották annak a két iraki férfinak a tárgyalását Szegeden, akiket elsőként ítéltek el a határzár tiltott átlépése miatt. A kerítésen lévő lyukon másztak át, azt mondták, nem ők vágták a lyukat, a rendőrök sem találtak náluk erre alkalmas eszközt – írja a 444. Az egyik iraki férfi a tárgyalásán azt mondta: nem tudott arról, hogy bűncselekményt követett el és sajnálja, hogy megsértette a magyar törvényeket. Azt mondta: testvérével Bagdadból érkeztek és Finnországba tartanak, egy másik testvérükhöz. Több rokonuk meghalt a háborúban – tette hozzá. Az ítéletet szipogva hallgatta.

MTI

A bíró az ítélet indoklásában azt mondta: egy négyméteres, szögesdróttal felszerelt kerítésen átbújni olyan dolog, amiről senki nem gondolhatja, hogy rendben van. „Ennél egyértelműbben egy ország nem tudja kifejezni, hogy itt nem lehet átlépni a határt” – jelentette ki. Hozzátette: az elítéltnél súlyos okok vezettek ahhoz, hogy eljött Magyarországig, de miután a menekültek tömegesen nem tartják tiszteletben a magyar törvényeket, az állam rákényszerült, hogy „első ránézésre keménynek tűnő törvényekkel” védje a magyar jogrendet.

A férfi a portálnak azt mondta: szeretnék folytatni útjukat Finnország felé, Szerbiában felkeresi majd az iraki követséget segítségért.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik