Belföld
Röszke, 2015. szeptember 12.
Egy illegális bevándorló a röszkei Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőponton 2015. szeptember 13-án napfelkeltekor.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Egyre elviselhetőbb a röszkei tábor

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2015. 09. 13. 13:13

Lassan kialakul valami rend a káoszban. Bónusz hír: az LMP nyomkövetőket rakna a menekültekre.
Korábban a témában:

Folyamatosan érkeztek a migránsok a zöldhatáron keresztül Röszkére a Horgos-Szeged vasútvonal mentén vasárnap délelőtt – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A rendőrség buszokkal viszi el az embereket, az érkezőknek minimális időt kell várakozniuk a gyűjtőpontnál. A néhány kilométerre található szegedi virágpiac parkolójában depót alakítottak ki, ahol vasárnap délelőtt tucatnyi jármű – többségében sötétkék csuklós BKV-busz – várakozott. Az út és a vasútvonal metszéspontjánál a szántóföldeken az elmúlt hetekben spontán kialakult táborban fokozatosan javulnak a körülmények. A helyszínen dolgozó hazai és külföldi segélyszervezetek igyekeznek összehangolni tevékenységüket. Az egyik sátornál részletes térkép készült arról, mely szolgáltatás hol vehető igénybe a táborban. Az önkéntesek enni- és innivalót, a gyermekeknek bébiételt, tápszert osztanak, több helyen meleg ételt főznek.

24.hu / Pál Anna Viktória

Az elmúlt napokban sok civil és segélyszervezett hozott ruhákat, lábbeliket, takarókat Röszkére. Az adományokból sok holmi a szemétben végezte, a káosz elkerüléséért az egyik fóliasátorban raktárt alakítottak ki, a ruhákat itt tárolják és szortírozzák, majd viszik ki az érkezőknek. A hét második felében élelemben már nem szenvedtek hiányt a gyűjtőpontnál várakozó migránsok, de előfordult, hogy orvosokból és ápolókból kevés volt. Szombaton az Orvosok Határok Nélkül (Médecins sans frontieres – MSF) is fölállította több sátrát, így a nagy magyar segélyszervezetek – a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet -, valamint a magyar és külföldi önkéntesek mellett ők is ellátják az elsősorban kisebb végtagsérülések és megfázásos tünetek miatt hozzájuk fordulókat.

Az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint – a rájuk váró eljárással kapcsolatos bizonytalanság mellett –  a legkomolyabb félelmek amiatt élnek az emberekben, hogy az út során elvesztik szeretteiket. A buszra szálláskor a rendőrök kiemelten odafigyelnek arra, hogy egyben tartsák a családokat, de olyan is előfordult, hogy egy kórházba szállított várandós nő után vitték családtagjait. A táborban több helyen is lapokra írták föl azt a telefonszámot, amelyet hívni kell, ha valaki nem találja családtagjait. Az önkéntesek közül többen is nap mint nap nekilátnak annak a reménytelennek tűnő feladatnak, hogy úrrá legyenek a mindet ellepő szeméten. Bár vasárnap is sok helyütt eldobált ruha, élelmiszer-csomagolás borította a földet, egyre több volt a zsákokban összegyűjtött szemét, amelyet kukásautókkal szállítanak el.

Röszke, 2015. szeptember 13.
Egy Illegális bevándorló melegszik a tűznél a röszkei Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőponton 2015. szeptember 13-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI / Mohai Balázs

Az LMP vasárnap 24 pontból álló javaslatcsomagot mutatott be a menekülthelyzet javításáért, amelyek egyebek mellett lehetővé tennék, hogy válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel figyeljék meg azon menedékkérőket, akiknek egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni a menekültügyi eljárását. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke és frakcióvezetője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, javaslataik közül 15 vonatkozik a probléma belföldi kezelésére, egy részük a rendőrség, valamint a menekültügyi intézményrendszer kapacitásainak növelését célozza, míg a továbbiak a jelenleginél szélesebb tájékoztatási kötelezettséget írnak elő az államnak, valamint lehetővé teszik a menedékkérők hatékonyabb nyomon követését. A párt vezetője azt mondta: az LMP javaslatainak a kormány lépéseivel szemben nem a káosz további növelése a céljuk, hanem olyan nemzeti minimum kialakítására törekednek, amely valóban segíthet megoldani a menekültügyi válsághelyzetet. Javaslataikat hétfőn a parlament elé terjesztik – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.