Belföld

A horvátok számítanak a menekültek érkezésére és nem építenek kerítést

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 09. 11. 10:15

Rekordszámú menekültre számítanak a rendőrök pénteken a magyar-szerb határon, reggel nyolcig már 855 emberrel szemben intézkedtek illegális határátlépés miatt – hangzott el az ORFK péntek reggeli sajtótájékoztatóján.

Délelőtt 11 óra után viszont már kevesen érkeztek. A 24.hu Röszkén tartózkodó tudósítójának egy szír férfi elmondta: valószínűleg éjszaka fognak többen próbálkozni a határátlépéssel. Hozzátette: értesült arról, hogy szeptember 15-től szigorítást léptet életbe a magyar kormány, ezért is indult el Törökországból, hogy még időben ideérjen.

Úgy tűnik, az eddiginél gördülékenyebben intézkedik a rendőrség. Az elmúlt napokban a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette, hogy mennyire áldatlan állapotok vannak a röszkei 1-es gyűjtőpontnál – a rendőrök itt tartják a menekülteket, amíg tovább nem szállítják őket a regisztrációra.

24.hu / Kaufmann Balázs

Előfordult, hogy akár egy napot is kellett itt várakozniuk az embereknek és éjszaka, a hidegben is több száz embert marasztaltak a gyűjtőponton a szabad ég alatt. Ellátást civileknek, önkéntes segítőknek, majd a segélyszervezeteknek is köszönhetően kaptak a menekültek, a Katolikus Karitász is jelen van.

A röszkei gyűjtőponton meglehetősen áldatlan állapotok fogadták tudósítónkat pénteken délelőtt tíz órakor, a felázott, sáros területen sok a földön eldobált szemét. Úgy tudjuk, a szegedi önkéntesek szervezik a hulladék elszállítását is, konténert visznek a területre. A menekülteket viszont most nem váratják itt a rendőrök, az érkezőket azonnal felszállítják a gyűjtőpontnál várakozó buszokra.

24.hu / Kaufmann Balázs

Kollégánk találkozott Gordan Grlić Radmannal, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövetével, aki a helyszínen tájékozódik a helyzetről. A diplomata elmondta: Horvátország felkészült arra, hogy miután szeptember 15-től Magyarország szigorítja a határőrizetet, a menekültek feléjük próbálkoznak majd. Radman kijelentette: Horvátország nem fog kerítést építeni az útjukba.

24.hu / Kaufmann Balázs

Tudósítónk szerint közben nagy a sürgés-forgás a GYODA körül is: a határ mentén felhúzott, nem túl hatékony pengedrót-akadály mellett egy magasabb, dróthálós kerítést is építenek. Az építkezésben rabok vesznek részt.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

A kerítés mentén gépfegyveres katonák jönnek-mennek, egy román határőr-jármű is felbukkant, de magyar egyenruhás is ült benne. A menekültek egyébként a vasúti sínnél továbbra is akadálytalanul be tudnak jönni, a vonatközlekedés miatt itt nem épült meg a kerítés.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.