Belföld

Menekülteket rugdosó operatőr: megszólalt a főszerkesztő

Kisberk Szabolcs, az N1TV főszerkesztője nem érez személyes felelősséget egykori operatőre szakmaiatlan és embertelen magatartása miatt.

Nem csak a magyar, a nemzetközi sajtót is bejárták azok a képsorok, amelyeken László Petra, az N1TV – akkor még – operatőre kigáncsol egy, a rendőrök elől menekülő férfit – aki kezében egy gyermeket tart.

Nem sokkal később egy másik felvétel is nyilvánosságra került, ezen László Petra szintén a röszkei gyűjtőpontnál egy menekülő kislány felé rúg.

A magyar média történetében példátlan az eset, súlyát jól mutatja, hogy még a New York Times is foglalkozott a botránnyal, ma reggel pedig a Zeit Online nevű német portál is beszámolt a “rugdosó magyar operatőrről”.

Kisberk Szabolcs főszerkesztőt kérdeztük.

“Elfogadhatatlannak tartom László Petra viselkedését” – szögezi le beszélgetésünk elején a főszerkesztő. Kisberk nem sokkal a videó berobbanása után telefonon értesült a történtekről. Miután megnézte mi történt Röszkénél, azonnal intézkedett, ezért is furcsállja, hogy a média egykori munkatársuk hibáját egy az egyben az N1TV-vel azonosítja.

20 perccel azután, hogy megtudtam mi történt, László Petra már nem volt a stáb tagja. Ez a gyorsaság példátlan a magyar médiatörténetben

MTI / Beliczay László
MTI / Beliczay László

– mondja az N1TV vezetője, aki hangsúlyozza: a csapat az esetet megelőzően már többször, legalább öt alkalommal járt Röszkén, külön eligazítást nem kaptak azzal kapcsolatban, hogyan viselkedjenek a menekültekkel. A köztudottan nemzeti érzelmű, a Jobbikhoz köthető internetes csatorna vezetője szerint külön viselkedési szabályzatra már csak azért sem volt szükség, mert “alapvető elvárás, hogy az újságíró ne ítélkezzen, hanem tudósítson, a menekültekkel pedig ugyanolyan tisztelettel bánjon, mint bármelyik másik embertársával.”

Kisberk Szabolcs azonban személyében nem érzi felelősnek magát az eseményekért:

“Nem én adtam utasítást a menekültek bántalmazására, nem kell szégyellnem magam”

– szögezi le, azt azonban elismeri, hogy az eset nem vet jó fényt a még viszonylag friss csapat munkájára.

Mint mondta, szerda reggel az N1TV munkatársaival értekezleten beszélték meg a történteket. “Mindenki előtt elmondtam: ez a magatartás elfogadhatatlan és szakmaiatlan. László Petra kilépett a szerepéből, igazságosztóként lépett fel a semleges tudósító helyett.”

Szerdai jogi értékelésében a Helsinki Bizottság azt írja: László Petra többrendbeli közösség tagja elleni erőszak miatt akár hét és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A N1TV operatőrét a sajtó több munkatársa is kereste, telefonját nem veszi fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik