Belföld

Röszkei gyűjtőpont: „a tragédia kódolva van a rendszerben”

Több száz menekült indult el Budapest felé hétfőn este az M5-ös autópálya mentén, miután kitörtek a röszkei gyűjtőpontról.

A MigSzol Szeged koordinátora a 24.hu-nak hétfőn a rendőrségi gyűjtőponton tapasztaltakról elmondta: az embereket akár egy napig is várakoztatják egy mezőn, ahol semmi nincs – se fedél, se víz, csak kutyás rendőrök őrzik őket, amíg tovább nem szállítják. Vizet, ételt, sátrat, takarót a hosszú várakozás alatt civil önkéntesektől vagy az ENSZ-től remélhetnek.

Keddre virradó éjjel, a négyfokos hidegben nagyjából ötszáz menekült rekedt a gyűjtőpontnál, az állam róluk sem gondoskodott. Dudás Dorottya orvos a Kettős Mérce felvételén beszélt arról, hogy a tragédia kódolva van a rendszerben, ha nem érkezik civil segítség.

A 444 ottjártakor a „gyűjtőpontot”, vagyis a mezőt minden oldalról rendőrsorfallal vették körül, az embereket se a hidegtől, se a széltől nem védte semmi. Néhány tucatnyian türelmüket vesztve kiabáltak a rendőrökkel, a sorfal áttörésével próbálkozva, a családosok inkább azzal voltak elfoglalva, hogy sátrat eszkábáljanak valamiből, hogy legalább a gyerekeiket megóvják. A gyűjtőpontra a határon megérkező menekültek kerülnek, itt várakoztatják őket, amíg meg nem érkeznek a buszok, hogy a regisztrációs ponthoz vigyék őket. Buszok azonban ritkán jönnek, egy kurd férfi például azt kifogásolta, hogy „milyen állam az, amelyik rendőrsorfalat tud küldeni, de buszokat nem”.

Hétfőn késő este egyébként az a 150 fős csoport – köztük nők és gyerekek – akik a várakozást elunva elindultak a röszkei gyűjtőpontról, Kiskundorozsma térségében lepihent. Ekkor érkezett értük néhány busz, amire a rendőrök erőszak alkalmazása nélkül felterelték őket és visszavitték a röszkei gyűjtőpontra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik