Belföld

Orbán pikáns piknikkel zárja sűrű napjait

Brüsszel, Prága, Kötcse. Junckerrel kezd, vénégyezik, majd találkozik a jobboldal rivalizáló fenegyerekeivel is. 

Kötcsén, a zártkörű polgári pikniken ezúttal ott lesznek a jobboldal – még a nyilvánosság előtt is – rivalizáló fenegyerekei. Az megszokott, hogy Orbán Viktor a pártjához kötődő értelmiségi holdudvar előtt elemez és irányt mutat, inkább meglepő, hogy most először Lázár János miniszter is vállalta a „fellépést” – írja a Népszabadság.

Ráadásul úgy, hogy meghívást kapott a piknikre a főpolgármester és a Terror Háza Múzeum főigazgatója is – árulta el a jobboldali holdudvar egyik prominense a lapnak, amely szerint ez pikáns, hiszen Lázár János nagy csörtéket vívott Tarlós Istvánnal és Schmidt Máriával is.

A piknik alkalom lehet Lázárnak, hogy rendezze kapcsolatait a jobboldali szellemi élet embereivel, és rácáfoljon a Heti Válasz főszerkesztőjének vezércikkére, amely szerint „összetartás helyett szétfeszít, deprimál, energiát pusztít, közösségtelenít”.

Kötcse másik meglepetésvendége Kozma Imre atya lesz. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjének felszólalása azt jelezheti: a házigazda Balog Zoltán is helyesnek tartja, ha a számos gyűlöletelemet sugárzó kormánypropaganda mellett valaki az irgalom és az emberiesség hangján is megszólal. Az sem lehet mellékes, hogy miközben az esemény főszónoka határzárat húzat fel, felesége menekülttáborokba látogat, és adományt oszt – teszi hozzá a lap.

Eltűnt, de most majd a csapból is

A Fidesz 2010-es választási győzelme óta nem szerepelt olyan keveset Orbán Viktor, mint idén nyáron. A miniszterelnök több mint egy hónapja nem szólalt meg nyilvánosan. Kommunikációs stábja szerint ez nem tudatos döntés volt – Orbán pihenni akart, a menekültügyet pedig nélküle is jól vitte a párt. A kormányfő utolsó nyilvános megszólalása a július 25-i tusnádfürdői beszéd volt.

A VS-nek egy befolyásos kormánypárti politikus azt mondta, a miniszterelnök valószínűleg csak ki akarta pihenni a tavalyi választási kampányokat, a kitiltási botrányt és a brókerbotrányt. Nyárra a menekültüggyel a Fidesz újra átvette a közbeszéd tematizálást, ezt az ügyet a párt Orbán nélkül is napirenden tudta tartani.

Csütörtökön Brüsszelben a menekülthelyzetről tárgyal Orbán Viktor az EU vezetőivel. Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és Joseph Daullal, az EPP elnökével folytat megbeszéléseket, majd péntek délután részt vesz a Visegrádi Négyek prágai rendkívüli csúcstalálkozóján. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik