Belföld

BÁH: több mint 44 ezer menedékkérelmet bíráltak el

A menekülthelyzetről egyeztetett 20 állami vezető. Megszólalt az országos rendőrfőkapitány is.

Csak éjféltől reggel 6 óráig csaknem 600 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt, közülük több mint 500-at a szerb határnál – mondta az országos rendőrfőkapitány kedden az Országgyűlés honvédelmi, valamint rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén. Papp Károly kiemelte: az előző évekhez képest megsokszorozódott az országba érkező migránsok, s az elfogott embercsempészek száma. Január elseje óta 862 embercsempész ellen indult eljárás.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) vezetője elmondta: csak az éjszaka további 2 ezer menedékkérelmet regisztráltak, így annak száma már a 44 ezret is meghaladta. Többségében szírnek vallják magukat – tette hozzá, megjegyezve: a szír menedékkérők számának növekedése európai szinten is megfigyelhető. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kiemelte: a bevándorlók útvonalain érkezhetnek terroristák is.

Lázár János arról beszélt: Európát elérte a népvándorlási hullám, akár több millióan jöhetnek. Hende Csaba honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a honvédelmi törvény módosítása sem fogja megengedni fegyvertelen tömeg fegyverrel való oszlatását, azonban a Magyar Honvédség számos pluszfeladatot vállal a déli határnál, amennyiben erre az Országgyűlés engedélyt ad.

Egymást bírálták a kormánypárti és az ellenzéki képviselők

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának ellenzéki képviselői a kormány felelősségét, míg a kormánypárti képviselők az ellenzéki együttműködés hiányát, valamint az Európai Unió tétlenségét okolták a tömegessé vált illegális bevándorlási helyzet miatt. Lezsák Sándor, Kósa Lajos, Németh Szilárd fideszes politikusok hozzászólásukban hangsúlyozták a magyarországi hatóságok helytállását.

Vadai Ágnes, DK-s politikus erre úgy reagált, hogy azt hallhatták, megint a baloldal, pontosabban “Gyurcsány a hibás”. Molnár Zsolt és Harangozó Tamás szocialista képviselők azt mondta, hogy bár a kormány már februárban figyelmeztetett a bevándorlási helyzet súlyosbodására, mégsem cselekedett, csak nyáron kezdték el átszervezni a rendőrséget, s megerősíteni a határvédelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik