Belföld

Lázár: Európát elérte a népvándorlási hullám, több millióan jöhetnek

A miniszter szerint az Európai Bizottság baloldali politikája vezetett ide, amely szerint bárkit be lehet engedni az unió területére.

Európának és Magyarországnak arra kell készülnie, hogy a következő időszakban további milliók indulhatnak még útnak Európa felé, ezért hosszú távú, tartós intézkedésekre van szükség – emelte ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülésén, ahol több mint húsz állami vezető jelent meg kedden délelőtt. Az ülésen a csúcsminiszter mellett rsézt vett Hende Csaba honvédelmi, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Kontrát Károly, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, valamint a katonai és polgári titkosszolgálatok vezetői.

Lázár János azt mondta: a kormány arra készült, hogy ebben a nagy közérdeklődést érintő témában – ameddig lehetséges – nyílt ülés keretében szeretnének tájékoztatást adni a déli határszakasz védelmének műszaki és jogi intézkedéseiről.

Lázár: Az EU nem tudja megvédeni határait

Lázár János kiemelte: a szíriai, iraki, afganisztáni, pakisztáni és a balkáni helyzet nyomán látszik, hogy nem egyszeri intézkedésekre van szükség. Európát egy tartós népvándorlási hullám érte el – tette hozzá. A miniszter azt mondta: az elmúlt tíz év lépései vezettek ehhez a helyzethez: az Európai Bizottság baloldali politikája, amely szerint bárkit be lehet engedni az unió területére. Az Európai Unió csődöt mondott a helyzet kezelésében, maga jelenti a problémát, képtelen megvédeni saját határait – hangsúlyozta Lázár János.

A magyar kormány álláspontja, hogy mindenki csak szabályozott, ellenőrzött keretek között léphet be az országba, ez nem választható, ez kötelezettség – szögezte le a miniszter. Lázár János kiemelte, hogy Magyarország minden tekintetben betartja az uniós és a schengeni szabályokat. Ennek ellenére Magyarországot több bírálat is érte a közelmúltban, míg Ausztria egy nap alatt dönthetett arról, hogy visszaállítja a schengeni határellenőrzést – hangsúlyozta Lázár János, megjegyezve, hogy az elmúlt napok “tragikus eseményeiben is közrejátszott a német kommunikációs zavar”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta: az Európai Unió “bénázása, döntésképtelensége” hívószó volt minden gazdasági bevándorlónak, hogy visszaéljenek az uniós menekültügyi rendszerrel. A miniszter szerint látható, hogy az embercsempészek rátelepültek a migrációs hullámra, s ennek egyik célpontja Magyarország. Lázár János kiemelte: az elmúlt időszakban több uniós fórumon vettek részt a magyar kormány képviselői, ahol – más frontország képviselőivel együtt – kérdezték, hogy mikor fog “felébredni” az Európai Unió, s cselekszik a migrációs hullám megfékezésére. Felhívta a figyelmet, hogy az egész folyamat “egy evolúciós fejlődésen” ment keresztül. Azzal kezdődött, hogy Németország és Ausztria jelezte, mintegy 20 ezer migránst küldenek vissza Magyarországra. 

Lázár János felidézte: az utóbbi időben egyes európai vezetők körében felmerült: akikről kiderül, hogy nem szírek – akik száma akár a százezret is elérheti – visszaküldik abba az országba, ahol őket regisztrálták, akár Magyarországra.A miniszter kiemelte továbbá: külön kell kezelni a határ védelmét és humanitárius segítséget. Mint leszögezte: aki beadja a menedékkérelmét, azokról az emberekről gondoskodik a magyar állam. Többségük viszont ezt nem veszi igénybe, s kérelme benyújtását követően azonnal továbbáll. Lázár János hogy Kövér László házelnöknél maga kezdeményezte az illetékes bizottságok keddi ülését. Ezen felül azt is kérte, hogy a parlament csütörtöki és pénteki ülésén tárgyaljanak arról a több törvénymódosítási javaslatról, amelyek a déli határ jogi védelmének további megerősítését szolgálják.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik