Belföld

„Borzalmas volt. Fruzsi nézett hatalmas szemekkel és könyörgött, hogy ne hagyjam ott.”

Alig egy napja érkezett meg új, kijelölt vidéki otthonába a Svédországból kiutasított magyar lány, máris távozott onnan. Fruzsina és nagynénje borzalmas körülményekkel szembesültek Tordason.

Fruzsina csütörtöki hazaérkezése után még a külügyminiszter is sajtótájékoztatót tartott. Szijjártó Péter akkor azt mondta, a svéd jogrendszerben nem volt megoldás az ügyre, pénzügyi lehetőségként Magyarország kifizette volna azt az összeget, amelyet a magyar szociális ellátó rendszer adott volna az ellátásra, ezt a felajánlást azonban a svédek visszautasították. A svéd külügyminiszter ráadásul a tárgyalásokon világossá tette, nincs lehetőség az ügyben politikai megoldásra sem. Ezért egy Tordasi otthonba kerül Wilhelm Fruzsina.

Borzalmas volt

És a kislány meg is érkezett csütörtökön, de a nagynénje, Ruff Ágnes most azt mondta a Hír24-nek, hogy ott olyan súlyosan sérült emberekkel találkoztak, hogy az intézmény vezetőinek legjobb szándéka ellenére sem hagyja ott a 20 éves lányt.

Borzalmas volt. Fruzsi csak nézett hatalmas szemekkel és a szemei könyörögtek, hogy ne hagyjam ott.

Ruff Ágnes azt mondja, ő ugyan látott képeket az otthonról, de erre nem számított. Azt hitte, hogy egy olyan intézménybe kerül, mint amilyet már látott Svédországban. Kis néhány fős családi otthonra számított.

Fruzsit be akarták rakni egy szobába egyedül. Kérdeztem, hogy esetleg lesz-e vele valaki? De azt mondták, hogy sajnos nem.

Senkije sincs

Ruff Ágnes 27 éve él Svédországban. Régóta harcol, hogy a lány nála maradhasson. Azt mondja, nem pontosan tudni, hogy Fruzsinál hogyan alakult ki ez a mentális állapot, de amíg kicsi volt, többször volt lázgörcse és arra gyanakszik, ennek következménye, hogy a nagyon kedves lány keveset tud felfogni a világból. Fruzsina szülei már nem élnek: édesanyja nyolc éve öngyilkos lett. Édesapja hat évvel később tüdőrákban halt meg. A lány ezután apja testvéréhez került, ő lett a gyámja, a nő azonban nem akart tovább gondoskodni róla, ezért amint Fruzsina betöltötte a tizennyolcat, lemondott róla. A teljesen magára hagyott lány 2012 nyarán került Ágneshez, Malmőbe.

Mivel Fruzsina magyar, vagyis uniós állampolgár, automatikusan tartózkodási jogcímre jogosult Svédországban. De csak akkor, ha három feltételből egyet teljesít. Vagy munkavállalóként tartózkodik Svédországban, vagy ott tanul, de ha egyik sem, akkor legalább van pénze arra, hogy eltartsa magát. Mivel a lány egyik feltételt sem tudta teljesíteni, és a svéd hatóságok nagyon szabadultak volna tőle, hosszas tanakodás után a külügyminisztérium próbált segíteni.

Majd a Péter segít

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter áprilisban jelentette be, hogy

a klasszikus külügyi munka határait súrolva, vagy talán azon túl is lépve

találtak egy lehetséges megoldást a fiatal helyzetének rendezésére. A tárca piackutatás révén ugyanis rábukkant két cégre, amelyek megrendeléssel látják el Fruzsina nagynénjének, Ruff Ágnesnek a vállalkozását. Az eredeti elképzelések szerint ilyen módon a nagynéninek lehetősége nyílik arra, hogy bejelentse unokahúgát munkavállalóként a műanyag tokokat gyártó vállalathoz, ezzel legális keretet biztosítva a kamasz svédországi tartózkodásához. De Ágnes ezt nem tette meg. Azt mondta, nem jelentette be a lányt, mert ez a segítség nem volt elegendő ahhoz, hogy addig fizesse a költségeket, amíg Fruzsina végleg Svédországban maradhatna.

Fotó: Kummer János

Néhány nap és indulnak

Ruff Ágnes azt mondja, nem mond le a lányról.

Visszaviszem. Fruzsina ugye maradhat, ha két évre bejelentem és kap a cégemből fizetést. Inkább küszködök még két évet, mintsem egy ilyen magyar otthonban keljen leélni az életét.

Hogy az egész procedúrából mennyit ért meg Fruzsi, azt nehéz megmondani, hiszen egy 8 éves gyerek fejlettségi szintjén van. Mindenesetre az biztos, hogy nagyon ragaszkodik Ágneshez, hiszen ő maradt az egyetlen élő rokona, aki gondoskodna róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik