Belföld

Az embercsempész-maffia nem emberként tekint a bevándorlókra

Németh Zsolt kriminológus szerint az embercsempészeknek csupán áru a bevándorló, és akkor jön létre bűnszervezet, ha nagy volumenű szükségletet az álam nem elégít ki – derült ki a M1 műsorában.

A szakértő hangsúlyozta: bűnszervezetek mindig abban az esetben jönnek létre, ha a társadalom részéről jelentkezik valamilyen nagy volumenű szükséglet, amelyet az állam nem elégít ki. Ilyen bűnszervezetet alkotnak az embercsempészek is, akik árunak tekintik az embereket, akikért pénzt kapnak. Ha az osztrák autópályánál talált 71 halott migránssal kapcsolatban el is ítélik néhányukat, “ne gondoljuk, hogy mások ilyet nem fognak csinálni” – figyelmeztetett.

Az ország területére vonatkozó kockázatelemzés eddig is mindennapi feladat volt, a mélységi ellenőrzés és a schengeni rendszer ma is működik, de le kell szögezni, hogy ilyen eset nemhogy Magyarországon, de Európában sem történt még. Tehát “van készültség, van törekvés, de nem hihetjük, hogy totálisan ellenőrizhetjük az összes autót”, amely Magyarországon közlekedik – fogalmazott.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a rendőrség nem feltétlenül képes egymaga megelőzni az ehhez hasonló eseteket, szükség van arra is, hogy az emberek, ha látnak “valami furcsát”, azt jelentsék a hatóságnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik