Belföld

Balassagyarmat megrökönyödött az érkező menekültvonaton

A Nógrád megyei város azt kéri, ne hozzanak az önkormányzat beleegyezése nélkül létesített közösségi szállóra menedékkérőket az elhanyagolt vasúti mellékvonalakon, kiváltképp ne menetrend szerinti járatokon.

Csütörtök éjszaka és péntek hajnalban 135 ember érkezett a nyugat-nógrádi városba, amely után Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester és Csach Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írta: határozottan kérik a bevándorlási hivatalt, hogy az önkormányzat beleegyezése nélkül létesített közösségi szállóra ne szállítsanak migránsokat az így is elhanyagolt vasúti mellékvonalakon, kiváltképp ne menetrend szerinti járatokon.

Továbbra is ellenzik a közösségi szálló bárminemű kapacitásbővítését, és kérik annak mielőbbi, a tranzitútvonalban (Magyarország délnyugat irányában) lévő településre költöztetését, vagy a szálló zárttá tételét.

Azt írták, csütörtökön kora este telefonon kaptak értesítést a bevándorlási hivataltól arról, hogy – eddig szokatlan módon – vasúton, rendőri felügyelettel szállított migráns csoport érkezik a közösségi szállóra Röszkéről.

A helyi rendőrség biztosítása mellett az este nyolcvan, kora hajnalban ötvenöt migráns probléma nélkül elfoglalta helyét a szállón. A menekültek családok voltak, több mint 30 gyermekkel. Az éjszaka nyugodtan telt, a nyilvántartásba vételre érkezettek közül több mint negyvenen már a reggeli órákban elhagyták a várost.

Balassagyarmat vezetői egyben megköszönték a rendőrség, a közösségi szálló és a vasút helyi dolgozóinak a rendkívüli események szakszerű kezelésében végzett munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik