Belföld

Elsőfokú riasztás: virágzik a parlagfű, az allergiások kókadnak

A múlt heti hűvösebb, csapadékos időjárás után nem változott jelentősen a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, továbbra is az elsőfokú riasztás van érvényben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

A következő napokban azonban – a melegebb és szárazabb időjárás miatt – a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedésére lehet számítani. Kiemelték: elsőfokú riasztási szintnél a parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulnak, illetve erősödnek. Így előfordulhat tüsszögés, nátha jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torokviszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

Az Országos Közegészségügyi Központ mérései szerint továbbra is a Dunántúlon intenzívebb a parlagfű virágzása. A legmagasabb pollenkoncentrációt a székesfehérvári, a kaposvári, a szekszárdi, a pécsi, továbbá a Duna-Tisza-közén a kecskeméti mérőállomás térségében észlelték (50-99 pollenszem légköbméterenként). Ezen felül még a Balatontól északra és a Nyírségben mértek magasabb értékeket. Budapesten, valamint a fővárostól északra, a Börzsöny és a Cserhát térségében viszont kifejezetten alacsony volt a levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja.

Tájékozodna? Így tegye!

A parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) hét különböző színnel jelöli a parlagfű átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a riasztási fokozatok. A jelenleg zöld színnel jelölt területeken a levegőben légköbméterenként 1-9 pollenszemet észleltek, amely még nem okoz tüneteket. A citromsárga szín közepes koncentrációt jelöl (10-29 pollenszem), ez már enyhe tüneteket okozhat, és a “figyelmeztető” jelzés tartozik hozzá. A 30 pollenszemet meghaladó koncentráció állandó tüneteket képes okozni, így e felett már az I-III. szintű riasztások kiadására lehet szükség (a PPRR-térkép ezekhez 6 különböző színt társít, a pollenterheléstől függően).

A PPRR térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül is elérhető. Az allergiások számára ajánlják továbbá a pollennapló vezetését, abban jegyezhetik tüneteiket. Az Aerobiológiai Hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső pollen-monitorállomás adatait, így követhető a pollenterhelés és tünetek összefüggése. A magyar nyelvű honlap címe: https://www.pollendiary.com/Phd/hu/start – jelezte az ÁNTSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik