Belföld

Megszűnik az aktív ellátás az újpesti kórházban

A hétfői fórumon elhangzott ígéretek szerint a dolgozók nem járnak rosszabbul.

Zártkörű megbeszélésen jelentették be a dolgozóknak hétfőn, hogy megszűnik az aktív ellátás november elsejétől az újpesti kórházban – tudósít a Népszabadság. Négy kórházi osztályt – a belgyógyászatot, a kardiológiát, a sebészetet és az ötágyas intenzívet – átköltöztetnek, az új helyen viszont lényegesen kisebb lesz a kapacitás: a 160-ból 65 ágy kerül át.

Az érintett osztályok valamennyi dolgozóját átveszi a Honvédkórház – hangzott el a fórumon. A gyűlésen osztogatott szóróanyag szerint mindenki változatlan fizetést kap, jogfolytonos munkaviszonnyal foglalkoztatják őket tovább, sőt, a „katonai kórház” béren kívüli juttatásai átlagosan 40 százalékkal javítják az érintettek havi jövedelmét. Újpesten csak az aktív ellátás szűnik meg, 400 ágyas krónikus és rehabilitációs intézménnyel váltják fel.

A lap informátorai azt mondták: meglepően nyugodt volt a gyűlés, nem voltak indulatos felszólalások. Van, aki szerint már 2012-ben megpecsételődött a Károlyi kórház sorsa, amikor elvitték a traumatológiát, a megmaradó finanszírozási összegből viszont már lehetetlen volt az intézményt működtetni. A kerületi képviselő-testület szocialista frakcióvezetője viszont azt mondta: nem tartják megnyugtatónak, hogy Újpest és Rákospalota 180 ezer lakójának nem marad a kerületben aktív ellátása, ezért csütörtök este gyertyagyújtást tartanak a kórház bejáratánál. A bezárástól Wintermantel Zsolt fideszes kerületi polgármester korábban elhatárolódott, most viszont azt mondta: a kórházi ellátás állami feladat és hatáskör, amiben az önkormányzatnak nincs mozgástere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik