Belföld

Felfoghatatlanul sokat költünk határvédelemre

kerites-hatarzar(210x140).jpg (Array)
kerites-hatarzar(210x140).jpg (Array)

Tudta Ön, hogy a menekültek munkahelyeket teremtenek? Még összejöhet az egymillió új munkahely. Közben az elmúlt bő négy évben irgalmatlanul nagy összegek mentek el határvédelemre.

Több mint 154 milliárd forintot költött a magyar állam határvédelemre 2011 januárja és 2015 júniusa között, tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Rendőr-főkapitányságtól. De a pénz jelentős részét, 74 százalékát személyi jellegű kifizetések viszik el.

2007 és 2013 között az EU Külső Határok Alapjának támogatásával a schengeni határok védelmére nagyjából tizenhárom és fél milliárd forintot nyert el Magyarország, ebből 108 különböző programot bonyolítottak le. Hárommilliárdból 21 helyszínen hőképfelderítő rendszer épült, szintén hárommilliárdból gépjárműveket vásároltak, de lett pénz szoftveres rendszerfejlesztésre is, és informatikai eszközpark-fejlesztésre is, 1,8 milliárd.

A fennmaradó összegből jutott szakmai továbbképzésre, külföldi delegációk kifizetésére, kézi hőkamerákra, de ebből a pénzből épült zsiliprendszer is a Liszt Ferenc repülőtéren.

Több menekült = több munkahely

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) már elkezdte betölteni azokat a kormánytisztviselői és közalkalmazotti állásokat, amelyeket a megnövekedett migráció miatt hirdetett meg, írta a Magyar Hírlap hétfőn.

A BÁH a lapot úgy tájékoztatta: 485 munkatársat vesz fel, a legtöbbjüket határozott, jövő augusztusig tartó időtartamra. Az új kormánytisztviselők részben menekültügyi hatósági feladatokat látnak majd el, a közalkalmazottak pedig a befogadó intézmények működtetésében kapnak feladatot, döntően vidéken.

A többi közt számviteli, műszaki, közgazdasági, valamint menekültügyi ügyintézőt, a bicskei és a békéscsabai telephelyre közegészségügyi szakorvost és közegészségügyi felügyelőt keresnek. Ugyanakkor a befogadókapacitás növelésére a kormány két további intézmény létrehozását tervezi; az új átmeneti állomások ezer-ezer embernek nyújtanak majd szállást.

Időre kész lesz a kerítés

Tegnap Mórahalmon tartott „munkaértekezletet” Hende Csaba és Pintér Sándor. Semmi nem hátráltatja a magyar államhatár augusztus 31-ig műszaki rendszerrel történő lezárását – közölte a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium vasárnap az MTI-vel.

A tárcák közös nyilatkozatában az áll, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap Mórahalmon tartott munkaértekezletet a Műszaki Rendszer (MR) és az Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) építésével összefüggő kérdésekről, valamint tájékozódtak az építkezés állapotáról.

A munkaértekezlet első részén Mórahalom polgármestere beszámolt arról, hogy a helyi lakosság akaratával, szándékával megegyező mindaz, ami történik, az érintett önkormányzatok, a lakosság a beruházás lebonyolítása során együttműködik a Magyar Honvédséggel és a rendőrséggel.

Nógrádi Zoltán tájékoztatta a résztvevőket arról is, hogy tapasztalják a már megépült műszaki rendszer terelő hatását, továbbá az illegális bevándorlók agresszivitásának, passzív ellenállásának növekedését – tették hozzá.

Új riogatnivaló

Mivel a Magyarországra érkező illegális bevándorlók járványügyi veszélyt jelentenek, felmerült annak a lehetősége is, hogy törvényi eszközzel kötelezzék a migránsokat szűrővizsgálatra és bizonyos védőoltásokra – nyilatkozta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője, orvos vasárnap az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy a migránsok többsége olyan háborús területekről érkezik, ahol gyakran még az alapvető egészségügyi feltételek sem biztosítottak, ráadásul a hosszú út, amelyet Magyarországig megtesznek tovább ronthat az általános egészségi helyzetükön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik