Belföld
jobbik (Array)

Nem túl lelkesek a Jobbik szavazói

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2015. 08. 23. 15:35

A párt néhány hónapja tartó eróziója megállt ugyan, de sok szavazót veszített – derül ki a Publicus legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Korábban a témában:

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 6 és 12 között, 1100 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. A felmérés azt mutatja, hogy a múlt hónapok emelkedése után most csökkent a bizonytalanok aránya. Azonban az elmúlt időszak meghatározó politikai témája – a kerítés-ügy – továbbra sem tud érdemi változást gyakorolni a pártok támogatottságára. Az utóbbi hónapokban, érdemi változás a Jobbik most megállt lassú erózióját leszámítva nincsen.

Fidesz: 22, MSZP: 10

A Fidesz az elmúlt két hónapban mért mélypontjához képest egy százalékpontot erősödött, és 22 százalékos a támgatottsága, ám ez nem jelent szignifinkás változást. A párt bázisa már 4-5 hónapja a 21-23 százalékos sávban stagnál. Támogatói azonban továbbra is meglehetősen aktívak, bár a múlt havi csúcshoz képest némi csökkenés figyelhető meg.

Az MSZP szavazóinak száma ebben a hónapban sem változott, továbbra is 10 százalékon áll. A párt lényegében az országgyűlési választások óta a 10-12 százalékos sávban mozog, a magját továbbra is stabilan tartja, bár úgy tűnik, hogy bővíteni sem tudja. Továbbra is az MSZP szavazók a legelszántabbak, több mint háromnegyedük (77%) biztosan elmenne szavazni.

A Jobbik és a többiek

A Jobbik elmúlt három-négy hónapja tartó lassú eróziója megállt, a párt támogatottsága a múlt hónaphoz képest nem változott. A párt az országgyűlési választások utáni lendületben szerzett kb. 3-4 százalékpontnyi szavazóját mára szinte mind elvesztette, és 13%-os a támogatottsága. A Jobbik kilátásait nem segíti az sem, hogy a szavazói továbbra a legkevésbé lelkesek: mindössze 63 százalékuk ígéri biztosra részvételét a választásokon, és ezzel sereghajtók.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, hasonlóan a DK-hoz. Az Együtt ebben a hónapban elérte az 1 százalékos küszöböt, míg a PM-nek és a Liberálisoknak ez most sem sikerült.

Az elmúlt hónapban mérthez képest a bizonytalanok száma némileg, 3 százalékponttal, 45 százalékra csökkent. Ezzel egy negyedéve tartó növekvő trend fordult meg. A csökkenésből azonban egyik párt sem tudott kiugróan profitálni, a szavazókedvüket megtalálok nagyjából egyenletesen jelentek meg a pártoknál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.