Belföld

Kiadták a riasztást: szakad a felhő

vihar (Array)
vihar (Array)

Öt megyében narancssárga, másodfokú figyelmeztetést, további ötben pedig elsőfokút adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára. Több járásra riasztás is érvényben van. Péntektől már várható napsütés.

A nap nagy részében a Budapest-Békéscsaba vonaltól északkeletre várható elsősorban ismétlődő eső, zápor, helyenként zivatar is. A lassú mozgású, intenzív csapadékzónából nagyobb területen is hullhat 15-25 mm-t meghaladó csapadék, de beágyazott zivatarok miatt kisebb körzetekben rövid idő alatt 40-60 mm feletti csapadék is hullhat.

Az éjszakai órákban dél felől is várhatók záporok, zivatarok, ezek éjfélig a déli határ közelében okozhatnak felhőszakadást.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt, Pest, Baranya, Békés, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szerdán ugyanakkor az ország többi részén megnövekszik a felhőzet, inkább délelőtt lehet néhány órás szűrt napsütés, délutántól már errefelé is előfordulhat kisebb eső, zápor. Szabolcsban a délkeleti, az Észak-Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan borult területeken 18, 22, másutt 22, 27 fok között valószínű. Késő estére 16, 21 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökön, augusztus 20-án az Észak-Dunántúlon, a főváros környékén és az Északi-középhegység térségében a változó felhőzet mellett már több órára kisüt a nap. Máshol a nap első felében erősen felhős lesz az ég, aztán a déli óráktól nyugat felől csökken a felhőzet – legkésőbb, az esti órákban a keleti határvidéken is. Elsősorban az ország déli és keleti felén fordulhat elő eső, zápor, amely az esti órákra fokozatosan megszűnik. Az északkeleti, északi szél napközben megélénkül, az északkeleti tájakon megerősödik, majd estére mérséklődik a légáramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 25 fok között alakul.

Pénteken általában gomolyfelhős, napos időre van kilátás, de az ország keleti, északkeleti harmadán több lesz a felhő, és a Dunától keletre elszórtan zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Az északi, északkeleti szél napközben megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 25 fok között alakul.

Szombaton gomolyfelhő-képződésre, általában többórás napsütésre számíthatunk. Helyenként, nagyobb eséllyel a középső országrészben záporeső előfordulhat. Az északi, északkeleti szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul.

Vasárnap több órára kisüt a nap, emellett gomolyfelhők képződnek, de csapadék sehol sem valószínű. Az északi szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 26 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik