Belföld
kerítés (Array)

Határzár: a földikutyák a fülük botját sem mozdítják

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 19. 10:26

A kerítés mentén földikutyapara van, a kormány legyalulja a védett délvidéki földikutyák élőhelyét.

Korábban a témában:

A Földművelésügyi Minisztérium Sajtóosztálya mindenkit megnyugtatott most. De előtte olvassák el az eredeti írást, akkor sokkal könnyebb lesz megérteni a minisztérium levelét. Szóval a levél:

„Folyamatos a kapcsolattartás a Földművelésügyi Minisztérium természetvédelemért felelős szakemberei valamint a belügyi és a honvédelmi tárca munkatársai között a fokozottan védett délvidéki földikutya déli határzár építésével érintett állományának védelme érdekében.

Az együttműködés keretében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata a helyszínen felügyeli a védett értékeket érintő tevékenységeket. A Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére a földikutya lelőhelyet érintő szakaszon – a régészeti leleteket érintő területekhez hasonlóan – olyan technológiával építik, mely nem jár földmunkával, jelentős talajbolygatással, a készülő kerítésnek nincs a talajfelszín alatti része és minimális a rögzítő cövekek száma is. Ezeken a szakaszokon nem készül új földút sem közvetlenül a kerítés mellett, vagyis a terület további terhelése, zavarása is minimális lesz.

A jelenlegi időszakban az állatok aktivitása alacsony, a talaj mélyebb rétegeiben tartózkodnak, a területen folyó munkák ezért sem zavarhatják őket. Mindezek következtében az ideiglenes határzár létesítése nem veszélyezteti a délvidéki földikutya populációját. A természetvédelmi szakemberek célja a földikutya jelenlegi élőhelyének megóvása, fenntartása és csak vészforgatókönyvként szerepelhet az állomány áttelepítése, melyre a jelenlegi időszak egyébként sem alkalmas.”

Mondjuk, ha földikutyák lennénk, akkor ettől nem nyugodnánk meg teljesen. Viszont akkor ezt a levelet nem is tudtuk volna elolvasni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.