Belföld
tanár (Array)

Durván kritizálják a történelemtanárok az etikai kódexet

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 08. 17. 17:03

A Nemzeti Pedagógus Kar az olasz fasizmussal mutat szellemi rokonságot – állítja a Történelemtanárok Egylete.

Az olasz fasizmussal és más diktatúrákkal mutat szellemi rokonságot a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozása és működése – írja közleményében a Történelemtanárok Egylete. A szervezet erkölcsileg illegitimnek tekinti „a kényszertagságon alapuló, korporatív jellegű hivatásrendet”, ezért úgy gondolják, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar erkölcsileg legitim etikai kódexet sem alkothat. Az etikai és viselkedési szabályok megalkotása az adott intézmények feladata lehet, nincs szükség olyan szabályzatra, amely minden állami és önkormányzati intézményben dolgozó tanárra érvényes – írják.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kódex egy „több száz éves, a 21. század kihívásainak nem megfelelő pedagógusképet és értékrendet” kíván kötelezővé tenni – így a példaadó szerepet, távolságtartást, komolyságot, méltóságot tükröző magatartást, „hagyományos öltözködést”. Ugyancsak tiltakoznak az ellen, hogy „érzéseket tesznek kötelezővé” – vagyis „át kell érezni a köznevelési törvényben meghatározott érdekek fontosságát” és a pedagógus magánéletére vonatkozó előírásokat is megszabnak.

Az egylet úgy látja, hogy a pedagógus tekintélyét nem a ruha és nem a saját tévedhetetlenségébe vetett fennkölt hit adja meg, hanem többek közt az, ha a környezete autonóm, kreatív és a véleményét felvállaló személynek ismeri. A Nemzeti Pedagógus Kar által támogatott vagy eltűrt lépések mind az etikus tanárokat sújtják elsősorban, hosszabb távon pedig a pedagógus tisztelete ellen hatnak – áll a közleményben, amelyet itt lehet elolvasni teljes terjedelmében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.