Belföld

Teljes agyrém a rendőrök kritizálását tiltó spanyol törvény

Egy nő lefényképezte a mozgássérült helyen parkoló rendőrautót, erre őt büntették meg.

Már írtunk arról, hogy Spanyolországban nem lehet csak úgy kritizálni a rendőrséget, egy tenerifei férfinél például egyből kopogtattak, miután egy kommentben lógósnak nevezte a kékeket. Ő akár hatszáz eurós pénzbüntetésre is számíthat, de azt mondta, csak azért sem fog elhallgatni, mert adófizetőként joga van véleményt nyilvánítani a hatóság munkájáról.

Most ugyanerre a törvényre hivatkozva egy alicantei nőt büntettek meg nyolcszáz euróra, mert kirakott egy fotót egy rendőrautóról, ami szabályellenesen parkolt egy mozgássérülteknek szánt helyen. Két nap se kellett hozzá, hogy nála is csöngessenek. A törvény, amire hivatkoztak, azt mondja ki, hogy nem lehet engedély nélkül közölni olyan felvételeket a rendőrökről, melyek veszélyeztetik a biztonságukat vagy akadályozhatják a munkájukat.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogvédő szervezet szerint a spanyol törvény már csak azért is káros, mert lehetnek olyan helyzetek, amikor létfontosságú, hogy fényképek készüljenek egy rendőri intézkedésről – például hogy bebizonyítsák a hatósági visszaéléseket.

A helyi rendőrség szóvivője szerint a rendőrök azért parkoltak tilosban, mert gyorsan kellett intézkedniük vandalizmus miatt, az elkövetőket a bűncselekmény közben akarták lefülelni. A rendőrök szerint az, ahogy a nő közzétette a fényképet, sértette a méltóságukat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik