Nagyvilág

Lógósnak nevezte a rendőröket a Facebookon, megbüntették

Spanyolországban nem lehet ám csak úgy kritizálni a rendőrséget, mert rövid időn belül bekopogtatnak utána.

„Az itteni rendőrök lógósok” – pötyögte be a kommentmezőbe a 27 éves tenerifei Eduardo Díaz, pár órával később pedig a „lógós” rendőrök már kopogtattak is az ajtaján. Ő az első ismert áldozata annak a nemrég életbe lépett spanyol törvénynek, amit a kormányzó konzervatív Néppárt fogadott el az ellenzék és civil szervezetek mélységes felháborodása közepette.

A törvény hatszázezer euróig terjedő pénzbüntetést tez lehetővé azokkal szemben, akik például engedély nélkül szerveznek tüntetést a parlament épülete elé, az interneten szervezkednek, vagy csak egyszerűen tiszteletlenek a rendőrökkel, mint Díaz.

A férfi a polgármester Facebook-oldalára írta a kommentet az alá a bejegyzés alá, ahol a városvezető a helyi rendőrség szép új székházáról számolt be. Azt mondta: nem bántásból, hanem kritikaként írta megjegyzését, de úgy érzi, a kritikus embereket is el akarják hallgattatni. Akár hatszáz eurós büntetésre is számíthat.

„Úgy gondolom, adófizető polgárként jogom van véleményt nyilvánítani egy hivatalos szervvel szemben” – mondta Díaz, hozzátéve, hogy továbbra sem fogja vissza magát a közösségi médiában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik