Belföld

Ön napi két szál legális cigit szív. És a gyereke is!

Plusz amit feketén vesz. Rosszabul állunk, mint a tüdőrák.

Idén január eleje és május vége között összesen 2,8 milliárd szál cigaretta került Magyarországon legális forgalomba, míg az előző év ugyanezen időszakában ennél százmillió szállal több – ezt a NAV tette közzé.

Még egy kis adat? Jöhet? 2013-ban négymilliárd, 2012-ben ötmilliárd szál cigaretta volt a szívás.

Örüljünk?

Ne.

Aligha a nemzet nikotinfüggőségének csökkenése áll a háttérben, hanem egyrészt az, hogy megugrott a kereskedelembe kerülő zacsis dohány mennyisége (baromi drága a cigi, hát sokan maguknak sodorják, így adva bónuszlehetőséget a tüdőráknak). Másrészt jó kis román, szerb és egyéb paklik fogynak kéz alatt, odaverve az adóbevételeknek, közvetve – hadd legyünk demagógak – egyebek mellett az egészségügytől, onkológiától szippantva el a pénzt..

Slukk

A Napi Gazdaságban olvassuk, hogy a korábbi évek csökkenésével ellentétben idén nőttek az adóbevételek az ágazatban. Eközben az első félévben 310 büntetőeljárás indult dohányáruk illegális behozatala miatt; a NAV 25 millió szál cigarettát foglalt le, a tétel értéke uszkve egymilliárd forin.

Ja, és hogy végig kockásfüzetezzük a fönti hatásvadász címet: 2,8 milliárd szál tízmmillió állampolgárra, vagyis fejenként 280 szál, mindez öt hónapra, vagyis havonta 56. Ez osztva harminccal… Jó, a másodikat nem szívja végig az ember. Meg a gyereke sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik