Belföld
alma (Array)

Szörnyű csapás a magyarságra: gyenge almatermés várható

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 14. 10:43

A kukorica magával rántotta az almát, kéz a kézben produkálnak gyenge termést. A hőség a hibás. Bezzeg a dinnye, na, ő nagyon ügyes, betegre ehetjük vele magunkat, sokan vannak.

Takács Ferenc, az újfehértói központtal működő Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője elmondta, hogy júniusban még 500-600 ezer tonna körüli termést becsültek a szakemberek, de a nyári aszálykárok miatt inkább a félmillió tonnához lesz közelebb a mennyiség.

A kevesebb termés mellett a terméktanács elnöke szerint jelentős minőségi problémákra, méret és színeződési gondokra is lehet számítani a csapadékhiány miatt. Takács Ferenc kiemelte: a lassan extrém méretű aszály az ország szinte minden ültetvényét sújtja. A júliusi, augusztusi két-két hetes, 40 Celsius fokhoz közeli hőség még a legkorszerűbb, öntözött ültetvényekben is terméskiesést okoz, mivel a gyümölcsök mérete lényegében nem fejlődött a fákon.

Hozzátette, hogy a későbbi érésű fajtáknál még javulhat a gyümölcsméret és a színeződés, ha kedvezőbbre fordulna az időjárás.

Kitért arra, hogy az idei terméskilátásokat már eleve meghatározta az elmúlt 20 évben legnagyobb tavalyi almamennyiség. Emellett rügypattanáskor és virágzás között tavasszal számos helyen voltak lokálisan fagyok, ami szintén rontotta a terméskötődést.

Összességében rossz terméskilátásokkal jellemezhető az ültetvények mintegy kétharmada, 17 ezer hektárnyi almás, míg jó, vagy elfogadható termés csak a maradék egyharmadban várható – mondta Takács Ferenc.

A várható piaci helyzetről az Alma Terméktanács elnöke kifejtette: az értékesítési árak szempontjából lényeges, hogy Európában sehol sem várható nagy termés. A tavalyi készleteket a tárolókból már eladták a kontinensen és az almasűrítmény piacán is hasonló a helyzet.

A tavalyi időszakhoz viszonyítottan így jóval intenzívebb kereslet mutatkozik az alma iránt, az olasz, osztrák és szlovén kereskedők már meg is jelentek és üzletkötési tárgyalásokba kezdtek. A jó értékesítési szezon előjele az is, hogy a nyári almafajtákat 100-140 forint áron lehetett kilogrammonként eladni – hangsúlyozta Takács Ferenc.

Kukoricáról itt, dinnyéről itt írtunk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.