Belföld

Nem csak neked, hanem barátodnak, a kukoricának is sokat árt a hőség

kukorica(210x140).jpg (Array)
kukorica(210x140).jpg (Array)

Negyvenmilliárd forint lehet a kár. A mezőgazdaságnak négy ellensége van: a nyár, az ősz, a tél és a tavasz.

Negyvenmilliárd forint feletti a kánikula okozta kár a kukoricaágazatban, miután a sorozatos hőhullámok a termés egy részét tönkretették, írja a Világgazdaság.

A lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a hőség miatt be nem érő termés országosan elérheti az 1-2 millió tonnát is. Úgy fogalmazott, hogy a korábbi, optimista várakozások szerint még 6,9 tonnás hektáronkénti átlagterméssel számoltak. Ez az ország egészére nézve – figyelembe véve a kukorica 1,2 millió hektáros vetésterületét – eredetileg bőven 8 millió tonna kukoricát jelentett volna.

Mivel a májusi időjárás nagyon kedvezően alakult a tavaszi vetésű növények számára, az optimista várakozások szerint akár 9 millió tonna kukorica is teremhetett volna az idén. Mára ez a mennyiség elérhetetlennek tűnik, a mostani becslések szerint az ország kukoricatermése egészen biztosan 7 millió tonna alatt lesz, mondta Vancsura József.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a lapnak azt mondta, nem várható, hogy a visszaesés miatt a kukoricaárak érdemben emelkednének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik