Belföld

A pedagógus nem végrehajtó vazallus: a PDSZ nekiment az Etikai Kódexnek

tanar(210x140).jpg (Array)
tanar(210x140).jpg (Array)

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Válaszmánya kemény véleményt mondott a Nemzeti Pedagóguskar által összeállított Etikai Kódexről. És magáról annak kiötlőjéről is.

A PDSZ Országis választmánya egyértelmű szavazással utasította el a nagy port kavart Etikai Kódexet. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a kódex előírja a pedagógus számára, hogy munkáját „Magyarország Alaptörvényéhez hűen”, „nemzeti érdekből”, „a magyar társadalom iránt elkötelezetten” kell végeznie. A külső megjelenésre és a magánéletre vonatkozóan is vannak kötelezettségek: az etikus tanár például „küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen”.

A PDSZ határozata szerint a 2014 kora nyarán megalakult szervezetet, és az általa összeállított „Etikai Kódexet” illegitimnek tekintik, “hiszen nem tudja maga mögött a pedagógus társadalom túlnyomó többségének támogatását.” Megítélésük szerint

“a nemzeti köznevelési törvény által oktrojált Nemzeti Pedagóguskar tevékenysége sokkal inkább a hatalom kiszolgálásának eszköze, mint a közoktatás válságának leküzdéséért dolgozó szervezet.”

A PDSZ úgy látja: a közoktatás szakmai, jogi, erkölcsi környezetének meghatározására jogszabályok vannak, azok duplikálása értelmetlen, “hiszen a vonatkozó törvények lefedik a „kódex” által feldolgozott területet”.

Nehezményezik, hogy a vitára bocsátott dokumentum tele van tetszőlegesen értelmezhető kifejezésekkel, meghatározásokkal, a személyes szabadságjogokba ütköző követelményekkel és egyéb olyan megfogalmazásokkal, “melyek teljesítése életidegen a XXI. század iskolájában”.

Közleményük szerint a „kódex” szellemisége “a pedagógust önálló értékrend nélküli, iránymutatásra szoruló végrehajtó vazallusnak tekinti. Ez szemben áll azzal, akit alkotó értelmiséginek nevezünk, s aki nélkül nincs kilábalás a közoktatás mély válságából.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik