Belföld

A jó tanár hű az Alaptörvényhez

Vitára bocsátották a pedagógus etikai kódex tervezetét, de a pedagógus-szakszervezetek szerint ebben a formában nincs rá szükség.

Szakmai vitára bocsátotta a Nemzeti Pedagógus Kar a készülő pedagógus etikai kódex tervezetét, a végleges változat elkészültét szeptemberre várják. Az állami fenntartású oktatási intézményekben kötelező érvényű lesz a dokumentum – írja a Népszabadság.

A kódex előírja a pedagógus számára, hogy munkáját „Magyarország Alaptörvényéhez hűen”, „nemzeti érdekből”, „a magyar társadalom iránt elkötelezetten” kell végeznie. Nemcsak a szakmai munkára, hanem a külső megjelenésre és a magánéletre vonatkozóan is vannak kötelezettségek. Az etikus tanár például „küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen”. Vannak magától értetődő előírások is, mint például az, hogy a pedagógus a tanítványaival nem létesíthet intim testi, lelki viszonyt, nem kényszerítheti őket magáncélú munkavégzésre és nem alkalmazhat erőszakot.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: leginkább amiatt aggódnak, hogy a tervezett előírások túl általánosak, nehéz például megfogalmazni, hogy mit jelent az, hogy a pedagógusnak a feladatát az alaptörvénnyel összhangban kell teljesítenie. „Nem szerencsés, hogy a hatalom által helyesnek ítélt viselkedési formákat a tervezet szerint a tanárok magánéletére is kiterjesztenék” – tette hozzá.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője úgy fogalmazott: ilyen etikai kódexre biztosan nincs szükség, a jelenlegi törvények morális szempontból is kellően szabályozzák a tanárok tevékenységét. Ráadásul diszkriminatív is a dokumentum, mert csak az állami és önkormányzati fenntartású iskolák dolgozóira vonatkozik.

A cikkben megszólalt Kunhalmi Ágnes, az MSZP szakpolitikusa is, aki szerint demokráciában egy-egy szakma saját maga alkot etikai kódexet, autokráciában az állam. Nálunk az utóbbi történik, mert a Nemzeti Pedagógus kar maga is a kormány kreálmánya – fejtette ki.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.