Belföld

Már használatba vették a menekültek az első tranzitzónát a Keletinél

menekült (Array)
menekült (Array)

A főváros nem titkolt célja, hogy kevésbé legyenek szem előtt az átutazók. Kocsis Máté is megnyugodhat.

Megnyílt az első, a menekültek által önkéntesen igénybe vehető „tranzitzóna” a Keleti pályaudvarnál lévő aluljáróban. A létesítményt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője mutatta be a sajtónak. A főváros alapvető közegészségügyi és higiénés szolgáltatásokat biztosít a helyszínen, amit a bejáráskor már igénybe vettek az érintettek.

Jószolgálatnak tekinti a főváros a helyzet kezelését

Pető György azt mondta: „nem tudják varázsütésre eltüntetni a bevándorlókat”, de a tranzitzónák kialakításával megteremtik annak lehetőségét, hogy csökkentsék jelenlétüket a zónákon kívül. Példaként említette a II. János Pál pápa teret, amelyet tehermentesíteni szeretnének. Korábban Kocsis Máté józsefvárosi polgármester hisztérikus kirohanásokat tett azzal kapcsolatban, hogy a menekültek késelnek, lopnak és összeszarják a teret, majd miután szembesítették azzal, hogy ez nem így van, a Csubakka-védelmet bevetve az újságíróknak vetette fel, hogy miért nem határolódnak el Soros Györgytől.

A rendészeti igazgató szerint a főváros „jószolgálati feladatot vállal”, mert az Európai Unió nem képes megfelelő hatékonysággal kezelni a menekültek kérdését. Valójában többször is megírtuk, hogy az EU milliárdos forrásokat biztosít Magyarország számára a menekülthelyzet megoldására, a magyar költségvetésből pedig a „nemzeti konzultációra” is több pénzt fordítottak, mint menekültügyre.

.

Jövő hétre a Nyugatinál és a Délinél is lesz

A Keleti pályaudvarnál tájékoztató táblákat helyeztek ki a tranzitzónához való eljutást segítendő. A Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek mobil ivókutat, mosdót, zuhanyzót létesített, a BKV pedig két tartalék csuklós Ikarus buszt indított a pályaudvarok között. A Fővárosi Közterület-fenntartó vállalta a takarítási munkákat és a szemétgyűjtők kihelyezését, a területeket kétnaponta fertőtlenítik.

Pető azt is elmondta, hogy bejárást tartottak a Nyugati pályaudvarnál és megállapították, hogy a MÁV területein nem tudnak megfelelően nagy zónát kialakítani, ezért felvették a kapcsolatot a nemzeti vagyonkezelővel, mely várhatóan a jövő hét közepéig, de legkésőbb a hét végéig rendelkezésre bocsátja a megfelelő területet és ott is felállítanak egy hasonló létesítményt. A Déli pályaudvarnál a Vérmező felé eső, gyalogosok által kevésbé használt aluljáróban fognak tranzitzónát létesíteni, várhatóan jövő szerdáig.

A Keleti pályaudvarnál 24 órában látnak el szolgálatot közterület-felügyelők és a Máltai Szeretetszolgálat alap egészségügyi ellátást biztosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik