Belföld

Időjárás: jön a változás, csak győzzük kivárni

Fülledt meleg vagy száraz meleg? – teszi fel a kérdés az Országos Meteorológiai Szolgálat, majd meg is válaszolják. Elviselhetőbb lesz a hőmérséklet, de nem sokkal.

Tartósnak ígérkezik a mostani hőhullám, cseppnyi reményt jelent csak, hogy a jövő hét közepéig csökken majd a levegő nedvességtartalma, így egy kicsivel elviselhetőbbé válik a kánikula, közölte a met.hu. Vagyis érkezik felénk a szárazabb levegő, ami annyit jelent, hogy nem lesz majd az a fülledt meleg, ami eddig volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hozzáteszi, hogy azonos hőmérsékleti és szélviszonyok mellett a nagyobb páratartalmú levegő jobban megterheli a szervezetünket, így nem mindegy, hogy a 35 fokhoz 45-50 vagy csak 25-30 százalék körüli relatív nedvesség tartozik.

Az érkező, szárazabb levegő harmatpontja alacsonyabb, így éjszakánként szélcsendes, felhőmentes időben a hőmérséklete is gyorsabban csökken, míg napközben gyorsabban melegszik az idő, mint amikor magasabb a nedvességtartalom.

Száraz időben általában a napi hőingás is nagy, amely azt mutatja meg, hogy mekkora a különbség a legalacsonyabb reggeli és a legmagasabb délutáni hőmérséklet között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik