Belföld

A vasárnapi zárva tartás nem tett rosszat a gazdaságnak, de valaki jól járt vele

Vasárnapi zárva tartás (Array)
Vasárnapi zárva tartás (Array)

Nem piacrombolás, hanem átrendeződés történt, állítja a miniszteri biztos.

Míg májusig másfél, addig július végére már kétmilliárd forinttal nőtt a napi átlagfogyasztás Magyarországon a kötelező vasárnapi pihenőnap márciusi bevezetése óta, írja pénteki számában a Napi Gazdaság. A lap a birtokába került legfrissebb online pénztárgépadatokra hivatkozva arról is beszámol, hogy emelkedőben van a hétvégi költekezés is, a boltok zárva tartásának időszakában a kereskedelemben, turizmusban érdekelt hazai kisvállalkozásoknak fokozatosan nő a bevétele.

A cikk szerint az online kasszák legfrissebb adatai igazolják a hónapról hónapra növekvő kiskereskedelmi forgalomról szóló statisztikákat, illetve azt, hogy a háztartások fogyasztása dinamikusan nő Magyarországon, dacára a kormányzat által fél éve bevezetett piacszabályozó intézkedéseknek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium friss összesítése szerint, az online pénztárgépek adatai alapján, a kötelező vasárnapi pihenőnap március 15-ei bevezetése óta az azt megelőző kilenc teljes hét átlaga szerinti 20,9 milliárd forintos napi költés 22,9 milliárd forintra emelkedett a július 19-ig vizsgált időszakban, vagyis a jogszabályváltozás utáni 18 teljes hét alatt.

Szerintük ez azt jelenti, hogy megszakítás nélkül erősödik a belső fogyasztás a két éve tartó kiskereskedelmi forgalom bővülésével párhuzamosan. Az adatok azt is alátámasztják, hogy nem okozott veszteséget az áruházaknak, hogy hatnaposra szűkült a nagyobb bevásárlásokra fordítható idő.

Az adóhatósághoz online beérkező forgalmi adatok szerint a korábban a hipermarketekben, bevásárlóközpontokban, illetve a kisebb boltokban, szaküzletekben, gyógyszertárakban, benzinkutakon, trafikokban, vendéglátóhelyeken, szállásokon hetente kiadott összeg 146,4 milliárdról 160,1 milliárd forintra ugrott a március 16. és július 19. közötti időszakban, amikor már érvényben volt a vasárnapi zárva tartás – összegeznek.

Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos a lapnak azt mondta, hogy a kiskereskedelmi eladások bővülési ütemének megfelelően, várakozásaik szerint nőtt a vasárnap is nyitva tartó vállalkozások forgalma a kötelező pihenőnap bevezetése óta, úgy, hogy az átlagos költés növekedése a hét hat napján az áruházláncoknál is érezteti forgalomnövelő hatását.

A biztos szerint korábban a hét utolsó napján 12,7 milliárd forintos átlagos költést mértek az online kasszák, ez az összeg a zárva tartásról szóló törvény bevezetése után 5,1 milliárd forintra zuhant. Május végén már 6,5-7 milliárd forintot költöttek a családok vasárnaponként a korlátozás alá nem eső, kisebb kereskedelmi vállalkozásoknál, illetve a hétvégi kikapcsolódást segítő szolgáltatóknál. A legújabb adatok szerint viszont július végére ez az érték is tovább nőtt, 7,2 milliárd forintra.

Szatmáry Kristóf szerint az látszik, hogy a vasárnapi bezárásnak nem volt káros hatása sem a belső fogyasztásra, sem a kiskereskedelem egészére, sokkal inkább komoly gazdasági, piacátrendeződési folyamatokat figyelhető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik