Belföld
bolcsode(960x640).jpg (Array)

Módosítanák a szociális ágazat sztrájkfeltételeit

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 08. 06. 17:42

A szociális étkeztetés biztosítása vagy télen a nappali melegedő megnyitása "elemi szükséglet", ezek elmaradása akár életeket veszélyeztethet - mondta Nyitrai Imre helyettes államtitkár az MTI-nek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek aztal érvelt: az emberi méltósághoz, az élethez való jogot és a gyerekek jogainak érvényesülését veszélyezteti, ha a bíróság nem módosít a szociális ágazat sztrájkja esetén kötelezően biztosítandó elégséges szolgáltatások körén.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a a Napi Gazdaság információi szerint jogorvoslati kérelemmel fordul a Kúriához a kormány, miután a Fővárosi Törvényszék a szociális ágazati sztrájkbizottság javára döntött az elégséges szolgáltatás ügyében. A bírósági ítélet értelmében sem a bölcsődei ellátás, sem a hajléktalanellátás nem minősül alapszolgáltatásnak, így sztrájk esetén ezeket az intézményeket be lehet zárni.

Elemi szükségeletek kontra demokrácia

Azt kellene tisztázni, hogy mely szolgáltatáselemek nem maradhatnak el – emelte ki a helyettes államtitkár. Például egy mentálhigiénés csoport találkozója vagy az idősek klubjának egy kirándulása nem létfontosságú, de a szociális étkeztetés biztosítása vagy télen a nappali melegedő megnyitása “elemi szükséglet”, ezek elmaradása akár életeket veszélyeztethet – mondta Nyitrai Imre.

Hozzátette: nem feltételezik, hogy bármelyik kolléga a szakmai etikai kódex megsértésére készülne, életet és egészséget veszélyeztetne, azért, hogy nyomást gyakoroljon a hatóságokra. A szociális ágazati sztrájkbizottságnak három követelése van, az egészségügyi bértáblához igazított bérrendezést, a munkaközi szünetek pontos meghatározását és az ágazati érdekegyeztető fórumba több szakszervezet bevonását sürgetik. Mindhárom kérdéssel kapcsolatban előrelépés történt az egyeztetéseken, így bízik benne, hogy nem lesz sztrájk – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A jogorvoslati kérelem benyújtására hatvan nap áll rendelkezésre, de a tervek szerint két héten belül megfogalmazzák és eljuttatják érveiket a Kúriához – mondta Nyitrai Imre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.