Belföld

Módosítanák a szociális ágazat sztrájkfeltételeit

bolcsode(210x140).jpg (Array)
bolcsode(210x140).jpg (Array)

A szociális étkeztetés biztosítása vagy télen a nappali melegedő megnyitása "elemi szükséglet", ezek elmaradása akár életeket veszélyeztethet - mondta Nyitrai Imre helyettes államtitkár az MTI-nek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek aztal érvelt: az emberi méltósághoz, az élethez való jogot és a gyerekek jogainak érvényesülését veszélyezteti, ha a bíróság nem módosít a szociális ágazat sztrájkja esetén kötelezően biztosítandó elégséges szolgáltatások körén.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a a Napi Gazdaság információi szerint jogorvoslati kérelemmel fordul a Kúriához a kormány, miután a Fővárosi Törvényszék a szociális ágazati sztrájkbizottság javára döntött az elégséges szolgáltatás ügyében. A bírósági ítélet értelmében sem a bölcsődei ellátás, sem a hajléktalanellátás nem minősül alapszolgáltatásnak, így sztrájk esetén ezeket az intézményeket be lehet zárni.

Elemi szükségeletek kontra demokrácia

Azt kellene tisztázni, hogy mely szolgáltatáselemek nem maradhatnak el – emelte ki a helyettes államtitkár. Például egy mentálhigiénés csoport találkozója vagy az idősek klubjának egy kirándulása nem létfontosságú, de a szociális étkeztetés biztosítása vagy télen a nappali melegedő megnyitása “elemi szükséglet”, ezek elmaradása akár életeket veszélyeztethet – mondta Nyitrai Imre.

Hozzátette: nem feltételezik, hogy bármelyik kolléga a szakmai etikai kódex megsértésére készülne, életet és egészséget veszélyeztetne, azért, hogy nyomást gyakoroljon a hatóságokra. A szociális ágazati sztrájkbizottságnak három követelése van, az egészségügyi bértáblához igazított bérrendezést, a munkaközi szünetek pontos meghatározását és az ágazati érdekegyeztető fórumba több szakszervezet bevonását sürgetik. Mindhárom kérdéssel kapcsolatban előrelépés történt az egyeztetéseken, így bízik benne, hogy nem lesz sztrájk – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A jogorvoslati kérelem benyújtására hatvan nap áll rendelkezésre, de a tervek szerint két héten belül megfogalmazzák és eljuttatják érveiket a Kúriához – mondta Nyitrai Imre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik