Belföld

Megdöbbent a kormány azon, hogy sztrájk idején bezárnának intézményeket

A helyettes államtitkár azt mondta, rendezték a szociális ágazat dolgozóinak bérét, a valóságban van, aki 209 forintos pótlékot kap, vagy még annyit se.

Sztrájkra készülnek a szociális ágazat dolgozói, a kormány viszont a Kúriához fordult, mert a Fővárosi Törvényszék ítéletében az szerepel: a bölcsődei és a hajléktalan-ellátás nem alapszolgáltatás, így sztrájk esetén a bölcsődéket és a nappali melegedőket be lehet zárni.

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak azt mondta: megdöbbenéssel vették tudomásul a döntést. Szerinte a melegedők bezárása egy téli sztrájk idején több száz fedél nélkül élőt hozhat életveszélyes helyzetbe. A döntés alapján a szociálisan rászorulók étkeztetése sem tartozik az elégséges szolgáltatások közé annak ellenére, hogy naponta százezer ember kap meleg ételt ennek részeként, sokaknak ez jelenti az egyetlen étkezési lehetőséget a nap folyamán.

A szociális ágazat dolgozói egyebek mellett az egészségügyi bértáblához igazított bérrendezést szeretnének. Nyitrai szerint a július elsején indult bérkiegészítéssel megnövelt bérek mértéke nem pusztán elérte az egészségügyben dolgozókét, de sok esetben meg is haladta azt.

Ehhez képest a napokban arról számoltunk be: egy szociális gondozó mindössze 209 forintos bérpótlékról kapott értesítést, de van, akinek még ennyi sem jutott.

Ajánlott videó