Belföld

RTL-tükör a magyar béreknek

fizetes(210x140).jpg (Array)
fizetes(210x140).jpg (Array)

Egyetlen híradóból kiderült, hogy Matolcsy átlagos munkatársa mintegy tízszer annyit visz haza, mint egy ápoló.

Az RTL először azt mutatta be, miért kap havi bruttó 900 ezer forint bért egy jegybanki dolgozó. Azért, mert Matolcsy György szerint igazságtalan volt, hogy 2010-ben ez az összeg csak 635 ezer volt. A 25 százalékos emelés régi igazságtalanságot orvosolt. Ez derült ki a volt nemzetgazdasági miniszter MSZP-s kérdésre adott írásbeli válaszából.

Az RTL Klub megkeresésére is válaszolt az MNB, éspedig azt, hogy az igazgatók bérezése megfelel a bankszektorban szokásos vezetői javadalmazásnak, a jegybankelnök és az alelnökök jövedelme ráadásul negyede-ötöde a szektorban megszokottnak. Béremelés pedig azért kellett, mert a teljes állomány harmadánál jelentősen elmaradtak a bérek a szektorban normális mértéktől.

Az RTL Klub Híradója emlékeztetett rá, hogy az átlag MNB-s havi bruttó 900 ezer forintja a három és félszerese a magyar átlagbérnek., csaknem tízszerese egy ápolóénak. Ez már egy következő anyagból derült ki. Az RTL ugyanis később bemutatta annak az ápolónőnek az esetét, akit munkáltatója arról értesített, hogy ő is orvosolná az igazságtalanságot, 209 forintos bérpótlékot fizet a következő öt hónapra. Az ápolónő még szerencsésnek mondható, mert van, aki ennyit sem kap. A szociális ágazatban dolgozók még májusban tartottak nagyobb megmozdulást, egyebek mellett alacsony fizetésükre hívták fel a figyelmet.

A bérük messze elmarad a 154 ezres magyar átlagfizetéstől, tavaly mindössze 93 ezer forint volt a KSH adatai szerint. Fizetésemelésre nem ad a kormány, júliustól csupán bérpótlékot kapnak. Minél magasabb valakinek a végzettsége, annál többet, de a legalsó kategóriákban még 209 forint sem jut.

Az egészségügyben dolgozó ápolóknak is ígért fizetésemelést a kormány, de azóta kiderült, csak az ügyeleti rendszerben dolgozók számíthatnak erre, és ők is legfeljebb bruttó 10-15 ezer forintra. Hogy pontosan mennyit kapnak, az szeptemberben derül ki. A Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője elmondta: a dolgozók csalódottak, egyre többen hagyják el a pályát. Az egészségügyben dolgozók ötvenszázalékos béremelést szeretnének elérni.

Mint korábban megírtuk, sokan nem a pályát, hanem az országot hagyják el. Éves szinten egy nővér például bruttó 18-19 millió forintnak megfelelő fontot is megkereshet Angliában (Reed.co.uk), miközben itthon (a KSH tavalyi adatai szerint) 1 millió 716 ezer forint lehetett a bruttója. A különbség így évente 16 millió forintnyi is lehet. Egy ház vagy lakás árának megfelelő összeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik