Belföld

Matolcsyval a jegybank is jobban teljesít, nagyot nőttek a fizetések

matolcsy-3(210x140).jpg (Array)
matolcsy-3(210x140).jpg (Array)

Másfél év alatt a negyedével nőtt az átlagbér a Magyar Nemzeti Banknál, egy MSZP-s politikus kérdezett rá erre Matolcsynál.

A szocialista Tóth Bertalan arra volt kíváncsi, hogyan alakult az alkalmazottak száma a jegybanknál, illetve mi indokolja az MNB által kifizetett bértömeg jelentős emelkedését. Matolcsy válaszából kiderül, 2010 májusa és idén június között a jegybanki alkalmazottak száma a duplájára, a dolgozóknak kifizetett járandóság pedig a háromszorosára nőtt, írja a Népszabadság.

Öt évvel ezelőtt 584 munkavállaló bérezésére 371 milliót költött az MNB, ez idén júniusra 1275 alkalmazottra és 1 milliárd 148 millió forintra hízott. A növekedés oka többek között az, hogy a PSZÁF-et 2013 őszén integrálták a jegybankba, illetve az addig külön szervezetben dolgozókat keresetét is harmonizálták.

De további emelkedést eredményezett a bónuszrendszer felszámolása is, az MNB-alkalmazottak korábban éves fizetésük 0,9-75,5 százalékának megfelelő bónuszt kaphattak, de ezt Matolcsy beépítette az alapbérbe. Az elnök szerint az előző és a mostani számokat nem érdemes összehasonlítani, mert a jegybank szerinte jelentősen több feladattal és felelősséggel bővült.

2010 májusában az ottani átlagbér 635 ezer forint volt, ez 2013 decemberére 720 ezerre, mostanra pedig 900 ezer forintra nőtt. Ez másfél év alatt 25 százalékos emelkedés, miközben az infláció nem érte el az egy százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik