Belföld

Csődközelbe kerülhet az Országos Roma Önkormányzat

Háromszázmillió forint elköltését vizsgálja a minisztérium. Ha a szervezet nem hívhatja le az összeget, ellehetetlenülhet a gazdálkodása.

300 millió forintot meghaladó összeggel kapcsolatban vizsgálódik az emberierőforrás-minisztérium az Országos Roma Önkormányzat botrányos EU-s projektjével összefüggésben – tudta meg az Index. A „Híd a munka világába” projektet – mely elvileg tartósan munkanélküli romákat segített volna álláshoz jutni – pénteken zárták le hivatalosan, de csak ezután kezdhetnek igazán kiesni a csontvázak a szekrényből.

Az első ellenőrzések 17 millió forintnyi tételről állapították meg, hogy szabálytalanul költötték el, most ennél jóval nagyobb összeget illetően vizsgálódnak. A vizsgálatnak súlyos következményei lehetnek, ha emiatt nem hívhatják le a problémás bő 300 millió forintot, az mindenekelőtt az ORÖ gazdálkodását lehetetleníti el.

A NAV nyomozói három ügyben nyomoznak költségvetési csalás gyanújával a projekttel kapcsolatban, eközben zajlik az Állami Számvevőszék vizsgálata is az országos nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodása kapcsán. Az Index forrásai szerint az ORÖ esetében igen komoly problémákat találtak, a szétesett szervezet már augusztusban csődközeli állapotba kerülhet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik