Belföld

Másodfokú viharfigyelmeztetést adtak ki

Vihar(fd8acd1a-6196-4aaf-a361-4825dee57bc2)(960x640).jpg (Array)
Vihar(fd8acd1a-6196-4aaf-a361-4825dee57bc2)(960x640).jpg (Array)

Öt dunántúli megyében narancssárga, másodfokú, míg további hétben elsőfokú a veszélyjelzés szintje a heves zivatar és a felhőszakadás miatt.

A késő délutáni óráktól délnyugat, dél felől egyre több helyen várható zivatar, legkisebb eséllyel a keleti, északkeleti megyékben. A zivatarokat elsősorban nagy mennyiségű csapadék (általában 15-35 mm), szélerősödés (50-75 km/h) és jégeső kísérheti. Helyenként felhőszakadásra is számítani kell. Néhol (legnagyobb eséllyel délnyugaton, délen) heves zivatar is előfordulhat károkozó 80-90 km/h-s sebességű szélroham és nagyméretű jég kíséretében – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

A hét utolsó napján, vasárnap a felsőbb légkörben egy – szakkifejezéssel élve – ún. teknő – húzódik a Kárpát-medence fölé. Néhány kilométeres magasságban ez a képződmény több fokkal hűvösebb és nedvesebb levegőt szállít, aminek következtében egyre labilisabbá válik a hőmérsékleti rétegződés, ez pedig nemcsak a nagyobb térségű felfelé irányuló mozgásokat erősíti, hanem a kisebb területen heves emelő mozgásokat, és intenzívebb záporokat, zivatarokat válthat ki.

A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 22, keleten 32 fok körül valószínű, késő este a Dunántúlon 19, a Tiszántúlon 27 fok körül alakul a hőmérséklet.

Hétfőn a zárt felhőzet délelőtt felszakadozik, és legalább néhány órára kisüt a nap. Emellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből szórványosan – legnagyobb eséllyel a Duna-Tisza közén – alakul ki zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad, átmeneti szélerősödés zivatar környékén lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű.

Kedden sok napsütésre számíthatunk, de emellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből helyenként – nagyobb valószínűséggel az Északi-középhegységben és a Dél-Dunántúlon fordul elő zápor, zivatar. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, csak zivatar környékén lehet átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között várható.

Szerdán nagyrészt derült időre számíthatunk, legfeljebb az Északi-középhegységben alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik